मसालों और दही में बेबी पोटैटो यानि दम आलू | Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo in Hindi

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द्वाराSanjeeta KK
निर्मित तिथि 13th Aug 2015
  • मसालों और दही में बेबी पोटैटो यानि दम आलू, How to make मसालों और दही में बेबी पोटैटो यानि दम आलू
मसालों और दही में बेबी पोटैटो यानि दम आलूSanjeeta KK
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  • Sanjeeta KK
    निर्मित तिथि 13th Aug 2015

Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo, a marvellous creation to spice up your day. Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo is one dish that no matter how much the stomach might be full, you just can't stop yourself from having a bite. The relishing flavours, the appealing texture and the amazing aroma absolutely is just mouth-watering. The aroma which arises while cookingBaby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo is just too tempting. This amazing recipe is provided by Sanjeeta KK. Be it kids or adults, no one can get away from this delicious dish. How to make Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo is a question which arises in people's mind quite often. So, the answer to this question is the simple yet exotic recipe by of Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Alooby Sanjeeta KK. This recipe can even be tried by beginners. A few secret ingredients in this recipe just makes it the way it is served in restaurants. Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo is just the appropriate recipe to serve as many as 4. The cooking time for this delicacy is not much. So, the next time you have a get together or a night party at home, don't forget to check and try out this recipe. It's that one delicacy that everyone's definitely going to love it!

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय50मिनट
  • पर्याप्त4लोग
मसालों और दही में बेबी पोटैटो यानि दम आलू रेसिपी

मसालों और दही में बेबी पोटैटो यानि दम आलू बनाने की सामग्री ( Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 12-15 छोटे-छोटे आलू(बेबी पोटैटो)
  • 1.5 कप दही
  • 3 बड़े चम्मच तेल
  • 1/2 छोटा चम्मच चीनी
  • एक चुटकी हींग
  • नमक स्वादानुसार
  • पानी
  • 1/2 इंच सूखा अदरक
  • 1 बड़ा चम्मच सौंफ
  • 1 बड़ा चम्मच धनिया बीज
  • 1 छोटा चम्मच जीरा
  • 1 छोटा चम्मच काली मिर्च
  • 4 लौंग
  • 2 काली इलायची
  • 4 कश्मीरी लाल मिर्च

मसालों और दही में बेबी पोटैटो यानि दम आलू बनाने की विधि ( Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. छोटे आलू को अच्छे से धो लें और उसे आधा कच्चा उबालें या पानी से भरे एक बड़े पैन में आधा कच्चा रहने तक पकाएं।
  2. इन अधपके आलुओं को ठंडे पानी से भरे दूसरे बर्तन में डालें और ठंडा होने दें।
  3. फिर आलू को छील लें और कांटे वाले चम्मच से एक-एक आलू को लें।
  4. एक पैन गर्म करें और उसमें धनिया बीज, जीरा, काली इलायची, काली मिर्च, सौंफ और सूखी लाल मिर्च को गर्म आंच पर 1 मिनट तक भुनें।
  5. इन भुने मसालों को लौंग, इलायची और सूखा अदरक भी डालकर मिक्सर में पीस लें
  6. एक पैन में 2 बड़े चम्मच तेल को गर्म करें और आलू को हल्का-हल्का फ्राय करें जब तक वो सुनहरे भूरे रंग के दिखने लगें या आप उन्हें कुरकुरा बनाने के लिए डीप फ्राय भी कर सकते हैं।
  7. फिर आलुओं को निकालकर टिश्यू पेपर पर तेल रिसने के लिए रख दें।
  8. अब एक पैन में तले गर्म करकें उसमें हींग पावडर डाल दें।
  9. सूखे मसालों के मिश्रण में एक बड़ा चम्मच पानी डालकर उसे एक पैन में 2 मिनट तक पका लें।
  10. फेंटी हुई दही को इस पैन में डालें।
  11. अब चीनी(अगर आप चाहें तो) डालें और आलुओं को हल्के-हल्के फ्राय करें, इसे ढक दें और 10-15 मिनट तक मध्यम आंच पर पकने दें। फिर इसमें नमक डाल दें।
  12. इसे ग्रेवी गाढ़ा होने तक और तेल छोड़ने तक पकाएं। इस वक्त आप एक गर्म तवे पर रखकर ग्रेवी को 'दम' भी दे सकते हैं।
  13. फिर तवे पर रखी इस ग्रेवी को ऊपर से ढककर धीमी आंच 15 मिनट तक पकने दें।
  14. अब आंच बंद कर दें और दम आलू कढ़ी को पके चावल के साथ या रोटियों के साथ गर्मागर्म परोसें।
मेरी टिप: Mustard oil or groundnut oil gives the best result.

Reviews for Baby Potatoes in Spices & Yogurt aka Dum Aloo in hindi (28)

Ranjana Kumari7 days ago
Wow delicious isse bachche bade sabhi pasand karenge
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Shipra Bhandari21 days ago
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Bansri Patela month ago
Nice
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Aruna Handaa month ago
Lajwab recipie
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Shahmadar Rahilsha5 months ago
I can't be able to make it perfectly miss some ingredients please please tell me if any other spice also used in receipes
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Suchitaa Arora Sarawgi6 months ago
hi..made this recipe today but there's something missing in the recipe..the taste is not that good..in the picture I can see tumeric powder and tomatoes but it's not in the recipe.. please guide..thank you.
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shirin Qadir8 months ago
Yummy
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Raji Sujith8 months ago
Hai, am an aloo lover thax 4 giving such a yummy recipie.. :grin::grin:
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Nandhu Krishnan8 months ago
Mmmmmmm......... yummmmmyyyy...
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Reedhima Chandel9 months ago
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Meenakshi bhatt10 months ago
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Seema Nayaka year ago
yummy recipe...thanks for sharing
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Renu Kanwara year ago
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Priya Upadhyaya year ago
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Bitty Achlaa year ago
Does the curd not curdle ?
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radha satheesha year ago
awesome curry very intresting indeed thanks for sharing
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Geeta Tyagia year ago
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Parul Jaina year ago
nice
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Tikuli Dograa year ago
Great recipe. I make a little differently. Will give this a try.
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Vimala Sethuramana year ago
But dalt to tasye is mentioned in the list
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A RKa year ago
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Alpa Rajputa year ago
I think thrs sme typng mistake all d ingredients r cme 2 times.Everthng has 2 b followed 1ce.Recepie looks yummy will surely try.
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ankita sharmaa year ago
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Vijayalakshmi Sridhara year ago
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Roli Singha year ago
aloo to dale nahi namak bhi nahi dala
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Rathy Va year ago
yogurt is mentioned two times.. which is the correct measurement? kindly update
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Mahesh Kumara year ago
how salt quantity is decided for 1 kg potato dam aaloo as taste like haldiram recipes salt stande
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Shini Prakash2 years ago
Looks lovely :D so theres no need to put garlic or onions for this tasty dish?
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