उपमा Kozhakattai। | Upma Kozhakattai in Hindi

2 रिव्यूज़
रेट करें
द्वाराNandita Iyer
निर्मित तिथि 3rd Sep 2015
  • उपमा Kozhakattai।, How to make उपमा Kozhakattai।
उपमा Kozhakattai।Nandita Iyer
  • उपमा Kozhakattai। | Upma Kozhakattai in Hindi (43 लाइक्स )

  • 2 रिव्यूज़
    रेट करें
  • Nandita Iyer
    निर्मित तिथि 3rd Sep 2015

The delicious and mouthwatering Upma Kozhakattai is a famous dish of Tamil Nadu and is very much popular in the whole worldwide. This dish is often reserved for any special occasion like parties or festivals. Upma Kozhakattai is the best option for you when you want to eat or cook something really perfect. It is an amazing dish which is liked by the people of every age group. The flavorful and saporous ingredients are the key to the amazing taste of Upma Kozhakattai. Nandita Iyer shared this Upma Kozhakattai recipe which is perfect to serve for 4 people. The step by step process with pictures will help you to know how to make the delicious Upma Kozhakattai. It is not a typical restaurant style recipe but a simple homely comforting recipe which is best to understand for the beginners. It is an easy and simple recipe that is perfect to make in a jiffy for a weekend lunch or dinner. Try this delicious Upma Kozhakattai recipe at your home and surprise your family and friends.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय30मिनट
  • पर्याप्त4लोग

Video for key ingredients

  • How to make Idli/Dosa Batter

उपमा Kozhakattai। रेसिपी

उपमा Kozhakattai। बनाने की सामग्री ( Upma Kozhakattai Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • तेल 1 छोटा चम्मच।
  • इडली रवा 1.5 कप
  • सूखी लाल मिर्च 2-3।
  • ताजा कसा नारियल 3बङे चम्मच।
  • उङद दाल 1 छोटा चम्मच।
  • सरसों दाना 1 छोटा चम्मच।
  • हींग एक चुटकी।
  • गुड़ छोटा सा टुकड़ा।
  • पानी 4-5 कप।
  • नमक 1.5 छोटा चम्मच।

उपमा Kozhakattai। बनाने की विधि ( Upma Kozhakattai Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. एक बड़े नॉन स्टीक पैन में 1 छोटा चम्मच तेल गरम करें। सरसों के दाने को चटकाएं ।उङद दाल डालें और सुनहरा भूरा होने तक भूने, और फिर सूखे लाल मिर्च और हींग डालें और कुछ सेकंड के लिए और भूनें।
  2. इसमें 4 1/2 कप पानी डालें। पानी में, नारियल, गुड़ और नमक डालें और उबालने दें ।
  3. लौ को सिम पर रखें, और लगातार चलाते हुए थोड़ा-थोड़ा करके इडली रवा डालें जिससे कोई भी गांठ( lump) नहीं बने। रवा को अच्छी तरह से मिलाएं, इसे ढंक दें और 5-6 मिनट के लिए, जैसे आप उपमा बनाते हैं, इसे पकाएं।
  4. चावल रवा, सूजी रवा से तेज पकती है। सभी पानी उसमें अवशोषित हो जाना चाहिए, और मिश्रण आपकी उंगलियों में चिपकना नहीं चाहिए।,
  5. एक बड़े थाली पर 'उपमा' निकालें और 5-10 मिनट के लिए ठंडा करें। ठंडा होने के बाद मुट्ठी भर उपमा लें और अंडाकार या spheres के आकार मे बनाए,उंगलियों को चिपकने से रोकने के लिए, पानी से उंगलियों को भिंगाएं।
  6. आपको आटे की 1 1/2 कप से लगभग 14-15 हथेली के आकार का kozhakattaisबन जाएेंगे। इन्हें स्टीमर में डालें और 10 मिनट के लिए भाप में पकाएं।
  7. कुछ मसालेदार नारियल की चटनी के साथ सीधे स्टीमर से बाहर गर्म परोसें।

Reviews for Upma Kozhakattai in hindi (2)

Latha Venugopal10 months ago
Very nice Nandhiths
Reply

Geetha Pradeepa year ago
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें