तूर दाल डोसा पकाने की विधि | Toor Dal Dosa Recipe Recipe in Hindi

द्वारा Gayathri Ramanan  |  4th Sep 2015  |  
4.5 से 40 रिव्यूज़ रेट करें
  •  तूर दाल डोसा पकाने की विधि, How to make  तूर दाल डोसा पकाने की विधि
तूर दाल डोसा पकाने की विधिGayathri Ramanan
  • तैयारी का समय

    0

    मिनट
  • पकाने का समय

    30

    मिनट
  • पर्याप्त

    8

    लोग

4354

40





About Toor Dal Dosa Recipe Recipe in Hindi

तूर दाल डोसा पकाने की विधि एक बहुत ही स्वादिष्ट और लाजवाब व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही प्रसिद्ध है। इसका अनूठा स्वाद ही इसे अन्य खानो से अनोखा बनाता है। इसे बनाना बहुत ही आसान है, इसकी तैयारी में केवल कुछ मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकाने में 30 मिनट का समय लगता है। बेटर बटर में आपको तूर दाल डोसा पकाने की विधि इन हिंदी में इसे बनाने की सरल विधि मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप कभी भी बहुत ही आसानी से इसे बना सकते है। Gayathri Ramanan की तूर दाल डोसा पकाने की विधि को आप डाउनलोड कर सकते हैं जो 8 लोगों को सर्व करने के लिए पर्याप्त है। अब जब भी आपके घर में कोई पार्टी हो तो इस रेसिपी को अवश्य बनाये और अपने मेहमानों को खिलाये।

तूर दाल डोसा पकाने की विधि रेसिपी

तूर दाल डोसा पकाने की विधि बनाने की सामग्री ( Toor Dal Dosa Recipe Recipe Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1 कप उबला चावल।
  • 1/2 कप तूर दल ।
  • 2 लाल मिर्च या स्वाद के लिए।
  • 1/2 छोटा चम्मच मेथी ।
  • नमक स्वाद के लिए।

तूर दाल डोसा पकाने की विधि बनाने की विधि ( Toor Dal Dosa Recipe Recipe Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. 4-6 घंटे या रात भर के लिए पानी में चावल, तूर दाल, लाल मिर्च, मेथी को भिंगो दें।
  2. पानी निकालें, नल के पानी से चावल, तूर दाल को धो लें, पानी के साथ साथ एक ब्लेंडर में चिकनी और मुलायम होने तक मिश्रण को पीसें लें। नमक डालें और हाथ से अच्छी तरह मिला लें। इसे 4 घंटे के लिए छोड़ दें या तुरंत का उपयोग कर सकते हैं।
  3. एक डोसा पैन या तवे को गरम करें, एक कलछी भर डोसा मिश्रण को डालें और डोसा की तरह फैलाएं । अब डोसा के ऊपर या किनारों पर एक छोटा चम्मच तेल का छिङकें । कुरकुरा और सुनहरे भूरे रंग में बदलने तक दोनों तरफ पकाएं।

मेरी टिप:

यदि आप व्यंजन को मसालेदार नहीं करना चाहते हैं तो आप लाल मिर्च की जगह हरी मिर्च इस्तेमाल करें। आप लाल मिर्च के बिना भी डोसा बना सकते हैं। आप मिश्रण मे कसा हुआ गाजर और करी पत्ता डाल सकते हैं।

Reviews for Toor Dal Dosa Recipe Recipe in hindi (40)

anu prabhat2 months ago

Nice
Reply

Pooja Singh2 months ago

good
Reply

Ayesha Sayyed3 months ago

Reply

Jyotsna Patel3 months ago

Very good
Reply

Arifa Khatoon8 months ago

Boiled rice means the rice which coastal region people use.
Reply

mirza rubina8 months ago

It's a type of rice which comes in market after boiling....yes it's is raw rice which can b soaked in water... ii don't know the name of rice but u can ask the seller...
Reply

Hema Rastogi9 months ago

Toor dal kya hota hai
Reply

Niharika Tripathi10 months ago

Me also confused... Boiled rice ??& Also plz clarify rice and toohar daal soak together ??
Reply

Gracelin Jeana year ago

Swetha Reddy, you can call it as parboiled rice.. There are two types of rices which we use.. Raw rice and parboiled rice..
Reply

Swetha Reddya year ago

boiled Rice in ingredients but soak Rice in water with toor dal?????? please clarify
Reply

Valli Sankara year ago

cooked rice?it won't get spoiled??pls clarify
Reply

Bharati Bakhtiania year ago

very appealing recipe:ok_hand:
Reply

Meenakshi Natha year ago

if you are taking boiled rice then their is no need to soak the rice because boiled rice can't be soakec so pls first check them send the recipes thx a lot. but tuhar daal dosa banta bahut tasty hai
Reply

Vaishali Gangawanea year ago

It's ukda chawal which is easily available in the mkt.
Reply

Zeenath Amaanullaha year ago

Reply

anupam tyagia year ago

recipe is simple but to spread on pan. is difficult .......please tell the method to spread so that it will come in one piece
Reply

Tejal Ladkat Goyala year ago

Reply

Heena Sainia year ago

Reply

Saba Rehmana year ago

Reply

Sheela Mehtaa year ago

So simple I like it
Reply

Veena Kaliaa year ago

very nice easy recipe thanks
Reply

Kamu Gohila year ago

verygood
Reply

Sandhya Sudhindraaa year ago

Good recipe
Reply

Lata Solankya year ago

very good recipi for new style dosa
Reply

Rammi Sooda year ago

very nice
Reply

Ujwala Boradea year ago

raw boiled rice
Reply

Indira Josepha year ago

boiled rice is parboiled rice,its easily available in the market.its ideally used for making dosas
Reply

Madhuchanda Sharmaa year ago

Hi Gayathri, there is some confusion. Can you please tell whether to use cooked rice or raw rice?
Reply

rajkumari manohara year ago

when you say boiled rice do you mean cooked rice or something else
Reply

Amarja Belsare Khandwea year ago

Reply

pratibha rao2 years ago

wow. .. That's a new one all right. Looks great.
Reply

Jayshree Mehta2 years ago

1st u say boiled rice then u say soked rice overnight how is it possible
Reply

Parul Mehta2 years ago

Reply

jyoti jhunjhunwala2 years ago

Reply

Chandrani Mukherjee2 years ago

Reply

Tejasvi Navyakanth2 years ago

Reply

Meha Vyas2 years ago

Reply

ujwala patil2 years ago

Reply

Dolly Desai2 years ago

Reply

Harshini Devatha2 years ago

Reply