धुस्का | Dhuska in Hindi

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द्वाराNidhi Seth
निर्मित तिथि 17th Mar 2017
  • धुस्का, How to make धुस्का
धुस्काNidhi Seth
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    निर्मित तिथि 17th Mar 2017

About Dhuska in hindi

धुस्सा झारखंड का मशहूर नाश्ता है,इसे दाल और चावल को पीसकर लहसुन और मिर्च के साथ बनाया जाता है l

Dhuska is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Dhuska by Nidhi Seth is a step by step process which is best to understand for the beginners. Dhuska is a dish which comes from Bihar cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 2 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Dhuska takes 20.0 for the preparation and 15.0 for cooking. The aroma of this Dhuska make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Dhuska will be the best option for you. The flavor of Dhuska is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Dhuska at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय20मिनट
  • पकाने का समय15मिनट
  • पर्याप्त2लोग
धुस्का रेसिपी

धुस्का बनाने की सामग्री ( Dhuska Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 2 कप चावल
  • 1 कप चना दाल
  • 4 हरी मिर्च बारीक कटी हुई
  • 4 लहसुन की कली
  • 4 - 5 करी पत्ता
  • 1 मध्यम आकार का प्याज बारीक कटा हुआ
  • चुटकी भर हल्दी
  • मुट्ठी भर हरा धनिया बारिक कटा हुआ
  • 1/3 कप पानी
  • नमक स्वाद अनुसार
  • तलने के लिए तेल

धुस्का बनाने की विधि ( Dhuska Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. दाल और चावल को अच्छी तरह से धोकर 3-4 घंटे के लिये भिगोकर रख दिजिये l
  2. भिगे हुये दाल चावल को लहसुन और हरी मिर्च के साथ पीसकर गाढा घोल बना लेंगे l
  3. यह घोल ना ज्यादा गाढा हो ना ज्यादा पतला हो इसमे नमक और हल्दी मिलाये l
  4. अब कडाई में तेल गरम करे लेकिन तेल ज्यादा गरम ना हो l
  5. अब एक कलछुल (बड़ा चम्मच) की मदद से एक कलछुल घोल गरम तेल में डाले और दोनों तरफ सुनहरा होने तक तल ले l
  6. इसे हरी चटनी, सॉस, या रस्से वाली सब्जी के साथ परोसिए ।
मेरी टिप: तेल बहुत ज्यादा गरम नहीं होनी चाहिए ,एक बार में एक ही धुस्का तले l

Reviews for Dhuska in hindi (3)

Laxmi Bhusewar5 months ago
Nice. I'm try this one
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Diksha Wahi5 months ago
Nice recipe
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Nikki Shrotriya5 months ago
Add your comment.woww too good easy nd tasty bhi :-)
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