मूंग दाल भेल | Moong dal bhel in Hindi

1 रिव्यू
रेट करें
द्वाराSangeeta Bhargava
निर्मित तिथि 18th Mar 2017
  • मूंग दाल भेल, How to make मूंग दाल भेल
मूंग दाल भेलSangeeta Bhargava
  • मूंग दाल भेल | Moong dal bhel in Hindi (6 लाइक्स )

  • 1 रिव्यू
    रेट करें
  • Sangeeta Bhargava
    निर्मित तिथि 18th Mar 2017

About Moong dal bhel in hindi

स्वास्थवर्धक मूंग भेल खाने में जितनी लजीज ,उतनी ही लाभकारी भी

Moong dal bhel, a deliciously amazing recipe to treat your family members. This recipe of Moong dal bhel by Sangeeta Bhargava will definitely help you in its preparation. Surprisingly the preparations for Moong dal bhel can be done within 15.0. Isn't it interesting. Also, the time taken for cooking Moong dal bhel is not very much. With such flavoursome ingredients, the dish is definitely going to come out superb! This recipe is almost perfect to serve 4 people.A lot of times making Paneer Tikka can be quite tricky, so the recipe in Better Butter can help you in making it. The aroma which arises while cooking Moong dal bhel is just too tempting. Cooking Moong dal bhelat home might be a little tedious but when your whole family would enjoy the meal, all your efforts would be totally worth it. The recipe can be turned and twisted in a lot of ways to make it more interesting. This recipe of Moong dal bhel is so simple and easy that even beginners can try it out. So, the next time you have a party at home do not forget to check out the recipe ofMoong dal bhel from Better Butter.

  • तैयारी का समय15मिनट
  • पकाने का समय15मिनट
  • पर्याप्त4लोग
मूंग दाल भेल रेसिपी

मूंग दाल भेल बनाने की सामग्री ( Moong dal bhel Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • धूली मूंग (पानी में भीगी हुई 3-4 घंटे) 200 ग्राम
  • मूली घिसी ४-५ चम्मच
  • टमाटर बारीक़ कटे २
  • हरा धनिया बारीक़ कटा २चम्मच
  • अदरक घिसी १चम्मच
  • चाट मसाला १ चम्मच
  • नमक स्वादानुसार
  • काली मिर्च पाउडर १/२ चम्मच
  • नीबू का रस 2 चम्मच
  • फ्राई /भुनी मूंगफली दाना २ चम्मच
  • तेल २ चम्मच

मूंग दाल भेल बनाने की विधि ( Moong dal bhel Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. पानी में भीगी दाल का पानी निकाल कर चलनी पर रखे
  2. एक पैन में तेल डालें और मूंग को छोंक दे और 10 मिनट के लिए ढक कर रखे धीमी आंच पर।
  3. दाल के हल्का पैन पर गैस बंद कर दे, और दाल को एक प्लेट में निकाल कर ठंडा कर ले।
  4. अब दाल में घिसी मूली, टमाटर, अदरक, नमक मिर्च चाट मसाला दाल कर मिलाएँ
  5. सर्व करते समय हरा धनिया, नींब रस और तली मूंगफली मिलाये और आनन्द उठाये क्रुनची दाल भेल का।
मेरी टिप: मूंग दाल को ७०-८०% ही पकाये, अन्यथा दाल घुल जायेगी।

Reviews for Moong dal bhel in hindi (1)

Diksha Wahi5 months ago
Badiya recipe
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें