पनीर शेजवान परांठा | Paneer shezwan paratha in Hindi

1 रिव्यू
रेट करें
द्वाराMamta Joshi
निर्मित तिथि 30th Mar 2017
  • पनीर शेजवान परांठा, How to make पनीर शेजवान परांठा
पनीर शेजवान परांठाMamta Joshi
  • पनीर शेजवान परांठा | Paneer shezwan paratha in Hindi (6 लाइक्स )

  • 1 रिव्यू
    रेट करें
  • Mamta Joshi
    निर्मित तिथि 30th Mar 2017

About Paneer shezwan paratha in hindi

शेजवान फ्लेवर के पनीर भरे परांठे

Paneer shezwan paratha, a mouth-watering delicacy which no one can resist. Most people try this amazing dish at restaurants, but with this recipe you can easily make it at home with the same taste. This super quick and easy recipe is written by Mamta Joshi. Paneer shezwan paratha is a dish which demands no explanations, it's a whole world of flavour in itself. Paneer shezwan paratha is a very simple and easy recipe to prepare. The time required to make this recipe is not very much, but the delicious taste it renders is just remarkable. This recipe of Paneer shezwan paratha by Mamta Joshi is perfect to serve 2 people. Even beginners can also try this recipe. The recipe is explained step by step with pictures that it becomes very easy to understand each and every step, which actually turns out to be very useful. So, the next time you have a get together, night party, kitty party or any other occasion don't forget to try out the absolutely amazing Paneer shezwan paratha.

  • तैयारी का समय15मिनट
  • पकाने का समय10मिनट
  • पर्याप्त2लोग
पनीर शेजवान परांठा रेसिपी

पनीर शेजवान परांठा बनाने की सामग्री ( Paneer shezwan paratha Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • भरावन के लिये
  • १५० ग्राम पनीर
  • १ बड़ा चम्मच शेजवान चटनी
  • १ छोटा प्याज एकदम बारीक कटा हुआ
  • स्वादानुसार नमक (अंदाज़ से थोड़ा कम क्योंकि शेजवान चटनी मे भी नमक होता है ।)
  • परांठे के लिये
  • १ मीडियम कटोरी गेहूँ का आटा
  • दो चुटकी नमक
  • १ चम्मच तेल
  • परांठे सेकने के लिये मक्खन /तेल/घी

पनीर शेजवान परांठा बनाने की विधि ( Paneer shezwan paratha Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. भरावन की सारि सामग्री को अच्छे से मिला लीजिए आैर दो भागों में बाँट दीजिये ।
  2. आटे में नमक, तेल डालकर ,थोड़ा- थोड़ा पानी मिलाते हुए, नर्म आटा गूँथ ले
  3. इस आटे की ૪ समान गोलियाँ बनाये
  4. दो गोलियों को बेलकर एक चपाती के ऊपर भरावन कि आधी सामग्री फैलाए ।
  5. उसपर दुसरी चपाती ऐसे रखे कि भरावन अच्छे से ढक जाये।
  6. पराठे को गोलाई में सील कर दे
  7. थोड़ा मक्खन लगाकर तवे पर सेक ले
  8. इसी तरह दूसरा पराठा भी बना ले
  9. दही /चटनी के साथ परोसे।
मेरी टिप: ना चाहे तो प्याज ना भी डाले ।

Reviews for Paneer shezwan paratha in hindi (1)

Manvi Chauhan4 months ago
yummy
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें