रोज़ कलाकंद | Rose kalakand in Hindi

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द्वाराMamta Joshi
निर्मित तिथि 31st Mar 2017
  • रोज़ कलाकंद, How to make रोज़ कलाकंद
रोज़ कलाकंदMamta Joshi
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  • Mamta Joshi
    निर्मित तिथि 31st Mar 2017

About Rose kalakand in hindi

प्रसिद्ध बंगाली मिठाई जो पनीर से बनाई जाती है, उसे गुलाब के स्वाद के साथ ।

Rose kalakand, a mouth-watering delicacy which no one can resist. Most people try this amazing dish at restaurants, but with this recipe you can easily make it at home with the same taste. This super quick and easy recipe is written by Mamta Joshi. Rose kalakand is a dish which demands no explanations, it's a whole world of flavour in itself. Rose kalakand is a very simple and easy recipe to prepare. The time required to make this recipe is not very much, but the delicious taste it renders is just remarkable. This recipe of Rose kalakand by Mamta Joshi is perfect to serve 4 people. Even beginners can also try this recipe. The recipe is explained step by step with pictures that it becomes very easy to understand each and every step, which actually turns out to be very useful. So, the next time you have a get together, night party, kitty party or any other occasion don't forget to try out the absolutely amazing Rose kalakand.

  • तैयारी का समय5मिनट
  • पकाने का समय15मिनट
  • पर्याप्त4लोग
रोज़ कलाकंद रेसिपी

रोज़ कलाकंद बनाने की सामग्री ( Rose kalakand Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • २५० ग्राम पनीर
  • ३०० ग्राम कन्डेंस्ड मिल्क
  • २ चम्मच मिल्क पाउडर
  • १ १/२ से २ टेबल स्पून रोज़ सिरप
  • २-३ पिस्ता काटकर सजावट के लिये
  • २-३ बूंदें घी

रोज़ कलाकंद बनाने की विधि ( Rose kalakand Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. सबसे पहले थाली को घी लगाकर रख दे जिसमें कलाकंद जमाना है ।
  2. एक मोटे पैंदे के बर्तन में कन्डेंस्ड मिल्क गर्म करने के लिये रखें
  3. इसमें पनीर का चूरा(कद्दूकस) कर के मिलाये ।
  4. धीमी से मध्यम आँच पर चम्मच से चलाते रहे
  5. मिल्क पाउडर आैर रोज़ सिरप डाले।
  6. हिलाते हुए तब तक पकाए, जब तक ये पूरा मिश्रण एक गोले जैसा ना बन जाये।
  7. अब गैस से उतारकर घी लगी थाली में फैलाए ।
  8. समतल करें। आैर पिस्ता के टुकड़ों से सजाकर थोड़ा ठंडा होने दे।
  9. मनचाहे आकार में काटकर पेश करें।
मेरी टिप: पनीर पकाते समय लगातार चम्मच से चलाते रहे, वरना पनीर तले में चिपक कर जलने लगेगा।

Reviews for Rose kalakand in hindi (1)

Diksha Wahi5 months ago
beautiful colour!
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