गुलाबजामुन | Gulabjamun in Hindi

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द्वाराAanubha Bohra
निर्मित तिथि 13th Apr 2017
  • गुलाबजामुन, How to make गुलाबजामुन
गुलाबजामुनAanubha Bohra
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    निर्मित तिथि 13th Apr 2017

About Gulabjamun in hindi

स्वीट डिश

Gulabjamun is a mouthwatering dish which is perfect to serve at any occasion. It is a recipe of world cuisine which is very famous in the whole worldwide. This is very amazing in taste and it contains a lot of health benefiting nutrients. It is a quick and easy recipe and you can easily prepare restaurant style Gulabjamun at your home. Gulabjamun by Aanubha Bohra will help you to prepare the perfect Gulabjamun at your home. You don't need any extra effort or time to prepare this. It just needs 120.0 for the preparation and 30.0 for cooking. Whether it is a grand party or a normal kitty party, it is a perfect dish to serve and to get the compliments from your guests. This recipe follows the perfect art of cooking that gives an amazing texture to this and differentiate it from other dishes. In the Better Butter recipes, you will find the step by step process of this recipe by which you can know how to make the delicious Gulabjamun.

  • तैयारी का समय2घंटे
  • पकाने का समय30मिनट
  • पर्याप्त5लोग
गुलाबजामुन रेसिपी

गुलाबजामुन बनाने की सामग्री ( Gulabjamun Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • ढाई कप शक्कर
  • डेढ कप पानी
  • 250 ग्राम मावा
  • 1 चम्मच इलाइची पाउडर
  • घी तलने के लिए
  • केसर
  • ड्राई फ्रूट सजाने के लिए
  • 1 चम्मच मलाई

गुलाबजामुन बनाने की विधि ( Gulabjamun Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. चीनी में डेढ़ कप पानी डालकर चम्मच से चलाते हुए सिर्फ एक उबाल आने तक पकाकर एक तार की चाशनी बनाएं । चाशनी में केसर और इलाइची पाउडर डाल दें ।
  2. अब मावे में 1 टेबल स्पून पानी डालकर गूंथकर अच्छा मुलायम बनाएं , बीच में इलाइची पाउडर डालकर मनपसंद आकार के गुलाब जामुन बनाएं ।
  3. कड़ाही में थोड़ा ज्यादा घी गरम करके ,बहुत धीमी आंच पर गुलाब जामुन थोड़े लाल / बादामी रंग के होने तक तल लें ।
  4. तलते वक्त झारे से गुलाब जामुन पर घी डालें और बीच-बीच में कड़ाही उठाकर हल्के-से गोल घुमाइएं । ( इस तरह से तलने से गुलाब जामुन सभी तरफ से अच्छे से तले जाते है । )
  5. तले हुए गुलाब जामुन चाशनी में डालकर कम -से-कम दो घंटे तक रखें ।
मेरी टिप: आप पनीर भी मिला सकते है, 50 ग्राम

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