सुखडी | Sukhadi in Hindi

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द्वाराDharmistha Kholiya
निर्मित तिथि 18th Apr 2017
  • सुखडी, How to make सुखडी
सुखडीDharmistha Kholiya

About Sukhadi in hindi

सुखडी गुजरती पारम्परिक मिठाई है

Sukhadi is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Sukhadi by Dharmistha Kholiya is a step by step process by which you can learn how to make Sukhadi at your home. It is an easy recipe which is best to understand for the beginners. Sukhadi is a dish which comes from Gujarat cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 10 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Sukhadi takes 5.0 for the preparation and 20.0 for cooking. The aroma of this Sukhadi make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Sukhadi will be the best option for you. The flavor of Sukhadi is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Sukhadi at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय5मिनट
  • पकाने का समय20मिनट
  • पर्याप्त10लोग
सुखडी रेसिपी

सुखडी बनाने की सामग्री ( Sukhadi Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 2 कप गेहूँ का आटा
  • 1 कप घी
  • 1 कप गुड़
  • 1/2 कप बारीक़ कटे हुए काजू और बादाम
  • 1/4 कप गुन्दर
  • 1/ 4 कप खीसा हुआ सुखा नारियल
  • 2 टेबलस्पून घी, गुन्दर सेकने के लिए

सुखडी बनाने की विधि ( Sukhadi Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. सबसे पहले एक कड़ाई में 2 टेबलस्पून घी गर्म करके गुन्दर तल कर एक तरफ रख दीजिये
  2. अब उसी कड़ाई में 1 कप घी डाल कर गर्म करे।
  3. जब घी गर्म हो जाए तब आटा डालकर धीमी आंच पर सुनहरा होने तक भून लीजिये।
  4. अब गैस बंद करके भूने हुए आटे को 2 मिनट ठंडा होने दे।
  5. अब गुड़, काजू, बादाम, नारियल ,तला हुआ गुन्दर डालकर अच्छेसे मिला लिजिए ,गुड़ पिघलने तक मिलाइए, सुखडी तैयार है।
  6. अब एक प्लेट या थाली को घी लगाकर चिकना करे।
  7. घी लगाई हुई थाली में सुखडी को डालकर अच्छे से फैला दीजिए, और चप्पू की मदद से चौकोर काटकर ठंडा होने के लिए रख दीजिये।
  8. ठंडा होने के बाद टुकड़े करके डिब्बे में भरें।
मेरी टिप: गुड़ की मात्रा अपने स्वाद क अनुसार घटा या बढ़ा सकते हो।

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