मसाला पाव | Masala pav in Hindi

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द्वाराAshwini Patil
निर्मित तिथि 19th Oct 2015
  • मसाला पाव, How to make मसाला पाव
मसाला पावAshwini Patil
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  • Ashwini Patil
    निर्मित तिथि 19th Oct 2015

The delicious and mouthwatering Masala pav is a famous dish of Maharashtra and is very much popular in the whole worldwide. This dish is often reserved for any special occasion like parties or festivals. Masala pav is the best option for you when you want to eat or cook something really perfect. It is an amazing dish which is liked by the people of every age group. The flavorful and saporous ingredients are the key to the amazing taste of Masala pav. Ashwini Patil shared this Masala pav recipe which is perfect to serve for 2 people. The step by step process with pictures will help you to know how to make the delicious Masala pav. It is not a typical restaurant style recipe but a simple homely comforting recipe which is best to understand for the beginners. It is an easy and simple recipe that is perfect to make in a jiffy for a weekend lunch or dinner. Try this delicious Masala pav recipe at your home and surprise your family and friends.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय20मिनट
  • पर्याप्त2लोग

Video for key ingredients

  • Pav Buns

मसाला पाव रेसिपी

मसाला पाव बनाने की सामग्री ( Masala pav Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 2 बड़ा चम्मच बटर
  • आधा छोटा चम्मच जीरा
  • 2 बड़ा चम्मच कश्मीरी लाल मिर्च और लहसुन का पेस्ट
  • 1 कप प्याज
  • आधा कप शिमला मिर्च
  • 1.5 कप टमाटर
  • आधा छोटा चम्मच लाल मिर्च पावडर
  • 1 बड़ा चम्मच पावभाजी मसाला
  • आधा कप हरा धनिया
  • आधा छोटा चम्मच नींबूरस

मसाला पाव बनाने की विधि ( Masala pav Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. एक गर्म पैन में 2 बड़ा चम्मच बटर डालें और पिघलने दें।
  2. फिर इसमें जीरा और कश्मीरी लाल मिर्च-लहसुन का पेस्ट डालकर भुनें।
  3. अब कटे प्याज और शिमला मिर्चा डालें और अच्छे से मिलाएं।
  4. फिर थोड़ा पानी डालें और इसे 5-7 मिनट तक पकने दें। बीच-बीच में चलाते रहें।
  5. जब प्याज और शिमला मिर्च नर्म हो जाएं तो कटे टमाटर, नमक, लाल मिर्च पावडर और पावभाजी मसाला डालें। फिर पानी डालें। इसे 10-12 मिनट तक पकने दें। बीच-बीच में चलाते रहें।
  6. इस मसाले को हल्का-हल्का मसलते भी रहें।
  7. अब इसमें हरा धनिया और नींबूरस मिलाएं- और हमारा मसाला तैयार है।
  8. एक दूसरे पैन में बटर गर्म करें और उसमें ऊपर तैयार 3-4 बड़ा चम्मच मसाला डालें। धीमी आंच पर तलें।
  9. पाव को बीचों-बीच काट लें। पूरा ना काटें।
  10. अंदर की तरफ को खोलकर उसे पैन में पक रहे मसाले पर रखें और फिर पलटकर चारों तरफ से मसाले से ढक दें।
  11. इसे हरे धनिये से सजाएं और गर्मागर्म परोसें।

Reviews for Masala pav in hindi (4)

Neetu Mulchandani9 months ago
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Rekha Samsia year ago
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Rekha Vansia2 years ago
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Deviyani Srivastava2 years ago
Looks so good!! You are an amazing cook!
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