खुबानी का मीठा | Khubani ka mitha in Hindi

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द्वाराZeenath Amaanullah
निर्मित तिथि 20th Apr 2017
  • खुबानी का मीठा, How to make खुबानी का मीठा
खुबानी का मीठाZeenath Amaanullah
  • खुबानी का मीठा | Khubani ka mitha in Hindi (5 लाइक्स )

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  • Zeenath Amaanullah
    निर्मित तिथि 20th Apr 2017

About Khubani ka mitha in hindi

हैदराबाद का प्रसिद्ध मीठा है, इसे कौन नही जानता।

Khubani ka mitha, a mouth-watering delicacy which no one can resist. Most people try this amazing dish at restaurants, but with this recipe you can easily make it at home with the same taste. This super quick and easy recipe is written by Zeenath Amaanullah. Khubani ka mitha is a dish which demands no explanations, it's a whole world of flavour in itself. Khubani ka mitha is a very simple and easy recipe to prepare. The time required to make this recipe is not very much, but the delicious taste it renders is just remarkable. This recipe of Khubani ka mitha by Zeenath Amaanullah is perfect to serve 6 people. Even beginners can also try this recipe. The recipe is explained step by step with pictures that it becomes very easy to understand each and every step, which actually turns out to be very useful. So, the next time you have a get together, night party, kitty party or any other occasion don't forget to try out the absolutely amazing Khubani ka mitha.

  • तैयारी का समय5घंटे
  • पकाने का समय25मिनट
  • पर्याप्त6लोग
खुबानी का मीठा रेसिपी

खुबानी का मीठा बनाने की सामग्री ( Khubani ka mitha Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • एप्रीकोट सूखा, एक किलो
  • चीनी दो कप
  • ताज़ी मलाई एक कप
  • छोटे बादाम जो एप्रीकोट से निकालें हों

खुबानी का मीठा बनाने की विधि ( Khubani ka mitha Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. सबसे पहले एप्रीकोट को भिगो लें।
  2. कम से कम पाँच घंटों के लिए भिगोना अनिवार्य है।
  3. रात भर भिगो दें तो और भी अच्छा है।
  4. चाहें तो आप इसके बीज यानि छोटे बादाम, भिगोने से पहले निकाल लें या बाद मे, जैसी सहूलियत हो,आप वैसे कर सकतीं हैं।
  5. पानी लगभग एक लीटर लें और ढ़क कर रखें।
  6. इसी पानी का इस्तेमाल करना है।
  7. मध्यम आँच पर पतीले को रखें।
  8. बीस मिनट मे गल जाएगा।
  9. आग को बढा लें, और जब पानी लगभग सूख जाए, इसमे चीनी डाल लें।
  10. सिर्फ दो चीज की आवश्यक्ता है, इस मीठे को बनाने के लिए, फिर भी स्वाद मे हसका कोई सानी नही।
  11. जब चीनी पूरी तरह घुल जाए, और गाढ़ापन आ जाए तो गैस बंद कर दें।
  12. परोसने से पहले मलाई और छोटे बदामों से सजा लें।
  13. ठंडा या गर्म जैसे पसंद हो, खा सकते हैं।

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