बेसन नानखताई | Besan naankhtaeC in Hindi

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द्वाराSangeeta Bhargava
निर्मित तिथि 22nd Apr 2017
  • बेसन नानखताई, How to make बेसन नानखताई
बेसन नानखताईSangeeta Bhargava
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    निर्मित तिथि 22nd Apr 2017

About Besan naankhtaeC in hindi

बेसन नानखटाई बेसन और सूजी से बनी बहुत ही खस्ता बिस्कुट है इसे आप चाय कॉफ़ी के साथ खा सकते है।

Besan naankhtaeC is an aromatic, flavorful and delicious dish which is very much popular in Indian. The name itself get juices flowing in your mouth and this dish has a heavenly experience in every bite. When Besan naankhtaeC is cooked perfectly it can turn into a dish beyond excellence. It is a recipe of delight which no one can resist. You can try this amazing Besan naankhtaeC at the restaurants and you can also prepare it at your home. People of different region prepare this dish differently according to their own taste. This quick and easy recipe requires only 15.0 for the preparation and 15.0 to cook it perfectly. On the Better Butter website, you can find the recipe of Besan naankhtaeC by Sangeeta Bhargava in step by step with pictures so you can easily learn how to cook the perfect Besan naankhtaeC at your home without any difficulties. Besan naankhtaeC is one of the representative dishes of Indian which you can serve in any special occasions.

  • तैयारी का समय15मिनट
  • पकाने का समय15मिनट
  • पर्याप्त4लोग
बेसन नानखताई रेसिपी

बेसन नानखताई बनाने की सामग्री ( Besan naankhtaeC Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • मैदा १/२ कप
  • सूजी १/४ कप
  • बेसन १/४ कप
  • चीनी १/२ कप
  • घी १/२ कप
  • बेकिंग पाउडर १/२चम्मच
  • इलायची पाउडर १/२चम्मच
  • पिस्ता कटी २ चम्मच

बेसन नानखताई बनाने की विधि ( Besan naankhtaeC Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. एक बाउल में चीनी और घी को अच्छे से फेंट लें।
  2. दूसरे प्याले में सूजी,बेसन,मैदा, और बेकिंग पाउडर को छान कर अलग रख ले।
  3. अब गई चीनी के मिश्रण में मैदा सूजी का मिश्रण को थोड़ा थोड़ा करके डाले, और ठीक से मिलकर इसका गूंथा आटा बना ले
  4. नानखटाई का आता सख्त लगे तो थोड़ा सा दूध मिला सकते है।
  5. ओवन को २०० डिग्री पर ५मिनट के लिए प्री-हीट करे।
  6. तैयार आते की छोटी-छोटी गोलियां बनाकर उन्हें अंगूठे से हल्का सा दबाये और पिस्ता लगा कर बेकिंग ट्रे में रखे।
  7. नानखताई को १८० डीग्री पर १०-१२ मिनट के लिए बेक करे।

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