दाल तड़का | Dal Tadka in Hindi

8 रिव्यूज़
रेट करें
द्वाराAffaf Ali
निर्मित तिथि 23rd Oct 2015
  • दाल तड़का, How to make दाल तड़का
दाल तड़काAffaf Ali
  • दाल तड़का | Dal Tadka in Hindi (137 लाइक्स )

  • 8 रिव्यूज़
    रेट करें
  • Affaf Ali
    निर्मित तिथि 23rd Oct 2015

Dal Tadka is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Dal Tadka by Affaf Ali is a step by step process by which you can learn how to make Dal Tadka at your home. It is an easy recipe which is best to understand for the beginners. Dal Tadka is a dish which comes from Indian cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 4 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Dal Tadka takes 0.0 for the preparation and 60.0 for cooking. The aroma of this Dal Tadka make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Dal Tadka will be the best option for you. The flavor of Dal Tadka is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Dal Tadka at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय60मिनट
  • पर्याप्त4लोग
दाल तड़का रेसिपी

दाल तड़का बनाने की सामग्री ( Dal Tadka Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • दाल के लिए:
  • 1 कप मूंग दाल
  • 1 छोटा प्याज
  • 2 टमाटर
  • 8 लहसुन लौंग
  • थोड़ा हरा धनिया
  • 1/4 छोटा चम्मच हल्दी पावडर
  • 1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पावडर
  • तड़के के लिए:
  • 1/4 छोटा चम्मच राई
  • 1/4 छोटा चम्मच जीरा
  • 2 सूखी लाल मिर्च
  • 2 कड़ी पत्ते की टहनियां
  • 1 प्याज स्लाइस किया हुआ
  • हरा धनिया सजाने के लिए
  • नींबू के 1/4 हिस्से का रस

दाल तड़का बनाने की विधि ( Dal Tadka Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. दाल को 10-15 मिनट तक भिगोकर रखें। प्रेशर कूकर में दाल, बारिक कटे हुए टमाटर, लहसुन, प्याज, हरा धनिया, हल्दी पावडर और लाल मिर्च पावडर के साथ 2-3 कप पानी डालें और 3 सीटी तक पकाएं।
  2. कूकर के ठंडा होने पर दाल को सिर्फ एक बार चलाकर छोड़ दें। फिर नमक डाल कर चलाएं।
  3. अब एक पैन में थोड़ा तेल गर्म करें और उसमें राई डालें। जब ये कड़कड़ाने लगे तो जीरा, सूखी लाल मिर्च, कड़ी पत्ते और पतले कटे प्याज के स्लाइस डालें।
  4. तड़को को सुनहरा रंग देने के लिए, इसे मध्यम से धीमी आंच पर तलें।
  5. तब तक दाल को गर्म करके अपने मन मुताबिक पतला/गाढ़ा कर लें। फिर परोसे जाने वाले बर्तन में निकालें और तड़का तैयार हो जाने पर इसे दाल के ऊपर डाल दें।
  6. हरा धनिया पत्तों से सजाएं और नींबू रस डालकर गर्मागर्म परोसें।
मेरी टिप: The Tadka should be added to the dal just before serving.

Reviews for Dal Tadka in hindi (8)

minakshi paul7 months ago
Tomorrow am gonna try this receipe it looks easy....
Reply

tarun shuklaa year ago
I tried yesterday... tastes good!!!
Reply
Affaf Ali
a month ago
Thanks much Tarun for the feedback. I am glad you liked it..

Kalyanisrinivas Kalyanisrinivasa year ago
Thank you for it
Reply
Affaf Ali
a month ago
You are welcome..

Deepali Malodiyaa year ago
thank u affaf......I just made this dal tadka & it turned out yummmmm & nice twist to regular dal.....thnx for sharing
Reply
Affaf Ali
a month ago
My pleasure Deepali. I am glad you liked the recipe. Thank you for the wonderful feedback. :blush:

Shailly Namdeoa year ago
Reply
Affaf Ali
a month ago
:thumbsup::thumbsup:

Nayana Joshia year ago
Reply

Pippa Bowmakera year ago
what is Moong Dal in English please
Reply

Namu Manandhar2 years ago
looks so good! will definitely try this tadka recipe :)
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें