मटन करी। | Mutton Curry in Hindi

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द्वाराViral Patel
निर्मित तिथि 27th Oct 2015
  • मटन करी।, How to make मटन करी।
मटन करी।Viral Patel
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    निर्मित तिथि 27th Oct 2015

Mutton Curry is an aromatic, flavorful and delicious dish which is very much popular in Jammu and Kashmir. The name itself get juices flowing in your mouth and this dish has a heavenly experience in every bite. When Mutton Curry is cooked perfectly it can turn into a dish beyond excellence. It is a recipe of delight which no one can resist. You can try this amazing Mutton Curry at the restaurants and you can also prepare it at your home. People of different region prepare this dish differently according to their own taste. This quick and easy recipe requires only 0.0 for the preparation and 30.0 to cook it perfectly. On the Better Butter website, you can find the recipe of Mutton Curry by Viral Patel in step by step with pictures so you can easily learn how to cook the perfect Mutton Curry at your home without any difficulties. Mutton Curry is one of the representative dishes of Jammu and Kashmir which you can serve in any special occasions.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय30मिनट
  • पर्याप्त4लोग
मटन करी। रेसिपी

मटन करी। बनाने की सामग्री ( Mutton Curry Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1 किलो मचन टुकङों मे कटा हुआ।
  • 1 बङा चम्मच नींबू का रस।
  • 2 छोटा चम्मच धनिया पाउडर।
  • 1छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर।
  • 2 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर।
  • 2 बङे चम्मच धनिया कटा हुआ।
  • 6-8 हरी मिर्च कटी हुई।
  • दालचीनी छङी।
  • लौंग।
  • 2-3 टुकङे तेज पत्ता।
  • काली इलायची।
  • 1 बङा चम्मच लहसून पेस्ट।
  • 1 बङा चम्मच अदरक पेस्ट।
  • 4 बङे प्याज बारीक कटा हुआ।
  • 4 टमाटर कटा हुआ।
  • 1/2 कप दही।
  • ताजी पीसी हरी इलायची पाउडर।
  • नमक स्वाद के लिए।
  • 6 बङे चम्मच तेल।

मटन करी। बनाने की विधि ( Mutton Curry Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. मटन के टुकड़े को साफ करें, काट लें और सुखा लें। नींबू का रस, अदरक लहसुन पेस्ट, नमक, दही और 1 चम्मच हल्दी पाउडर डालकर मांस को मैरिनेड करें और एक चुटकी, गरम मसाला मिलाएं । लगभग एक घंटे के लिए मांस को मैरिने़ड होने दें।
  2. कुकर में 3 बड़े चम्मच तेल डालें, सभी मसालों को डालें - तेज पत्ती, काली इलायची, दालचीनी की छड़ी, लौंग ,इसे जल्दी -जल्दी चलाएं और फिर मसालेदार मटन इसमें डाल दें। मटन को अच्छी तरह से सूखा करें। इसमें 10 मिनट लगते हैं। इसे अलग कटोरा में निकालें।
  3. उसी प्रेशर कुकर में, 3 बङे चम्मच तेल गरम करें, प्याज, मिर्च, टमाटर, धानिया पाउडर, हल्दी पाउडर और नमक डालें, चलाते रहें जब तक टमाटर और प्याज नरम हो कर तेल छोड़ने लगते हैं।
  4. अब कुकर में सूखा भूना मटन डालें, 1 कप पानी मिलाएं, नमक को संतुलित करें और अंत में गरम मसाला डालें। कवर बंद करें और प्रेशर कुकर में 20 मिनट के लिए पकाएं। सर्व करने से पहले, हरी इलायची पाउडर और धनिया के पत्ते छिड़कें।
  5. रोटी या चावल के साथ गरम परोसें या मुझे पाव / रोटी के साथ पसंद है।

Reviews for Mutton Curry in hindi (4)

Ivorinii Fernandesa year ago
I tried this recipe today. It turned out well.
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Nandita Harkarea year ago
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Shalini Dubey2 years ago
Lovely recipe :D I want to try this soon!
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Namu Manandhar2 years ago
Looks really awesome and yummy :D
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