दाल मखानी | Dal makhani in Hindi

1 रिव्यू
रेट करें
द्वाराNeha Sharma
निर्मित तिथि 3rd May 2017
  • दाल मखानी, How to make दाल मखानी
दाल मखानीNeha Sharma
  • दाल मखानी | Dal makhani in Hindi (10 लाइक्स )

  • 1 रिव्यू
    रेट करें
  • Neha Sharma
    निर्मित तिथि 3rd May 2017

About Dal makhani in hindi

मज़ेदार

Dal makhani, a succulent delicacy which is famous all over the world. Dal makhani is one dish which makes its accompaniments tastier. With the overflow of flavours, Dal makhani has always been everyone's favourite. This recipe by Neha Sharma is the perfect one to try at home for your family. It's a get together at home and you realise that you want to make a Dal makhani, just the perfect situation when you realise that you need to know how to make the perfect Dal makhani. So, at that time you can try out this delicious recipe by Neha Sharma. The recipe of Dal makhaniis very simple and can be made in restaurant style using a few ingredients. The time taken while preparing Dal makhani is 45.0. This recipe of Dal makhani is perfect to serve 6. Dal makhani is just the appropriate option to prepare when you have a get together or night party at home. And do remember that be it kids or grownups, everyone just absolutely love it. So do try it next time!

  • तैयारी का समय10मिनट
  • पकाने का समय45मिनट
  • पर्याप्त6लोग
दाल मखानी रेसिपी

दाल मखानी बनाने की सामग्री ( Dal makhani Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • सबूत उरद के दाल 1 कप
  • राजमा 2 बड़ी चम्मच
  • प्याज़ 1
  • टमाटर 2
  • अदरक लहसुन पेस्ट 1 चम्मच
  • जीरा 1 चम्मच छोटी
  • लाल मिर्च पाउडर 1 1/2चम्मच
  • हल्दी पाउडर 1 चम्मच
  • धनिया पाउडर 3 चम्मच
  • घी/बटर 2 बड़ी चम्मच
  • क्रीम /मलाई 2 चम्मच
  • हरी मिर्च 4

दाल मखानी बनाने की विधि ( Dal makhani Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. डाल और राजमा को गलायें रात भर के लिए
  2. पानी डालकर सुबह कूकर में तीन सीटी तक पकाएं और थोड़ी देर सिम पर रखें
  3. टमाटर और हरी मिर्च का पेस्ट बनाये
  4. कड़ाई में घी/बटर डालें जीरा डालें
  5. किसा प्याज़ टमाटर मिर्च का पेस्ट और अदरक लहसुन का पेस्ट डालें और भूने बारी बारी से
  6. सभी मसालें /नमक डालें
  7. दाल डालें बचा उबला पानी डालें
  8. क्रीम /मलाई/धनिया पत्ती से सजाएं
मेरी टिप: नान/रोटी के साथ खाएं

Reviews for Dal makhani in hindi (1)

sonia sharmaa month ago
Lovely :yum::yum::yum::yum:
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें