आम की फिरनी | Aam ki firni in Hindi

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द्वाराAlka Munjal
निर्मित तिथि 18th May 2017
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आम की फिरनीAlka Munjal
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    निर्मित तिथि 18th May 2017

About Aam ki firni in hindi

इसमे आम दूध चावल है

Aam ki firni is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Aam ki firni by Alka Munjal is a step by step process which is best to understand for the beginners. Aam ki firni is a dish which comes from world cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 6 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Aam ki firni takes 120.0 for the preparation and 30.0 for cooking. The aroma of this Aam ki firni make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Aam ki firni will be the best option for you. The flavor of Aam ki firni is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Aam ki firni at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय2घंटे
  • पकाने का समय30मिनट
  • पर्याप्त6लोग
आम की फिरनी रेसिपी

आम की फिरनी बनाने की सामग्री ( Aam ki firni Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1 लीटर दुध
  • 1/2 कटोरी कच्चे चावल
  • 1बड़ा आम
  • मीठा स्वादुनसार
  • कटे हुए मेवे बादाम और पिस्ता
  • 1/2 चमच्च। इलाची पाउडर
  • 1/2 कटोरी दूध में भीगया हुआ केसर

आम की फिरनी बनाने की विधि ( Aam ki firni Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. सबसे पहले चावल को 2 घंटे के लिए भीगो दे और फिर मिक्सर में डाल कर पीस ले
  2. अब एकभारी तले वाले बर्तन में दूध को गर्म होने के लिए रखे
  3. जब दूध में उबाल आने लगे तब उसमें चावल की पेस्ट मिला दे और अच्छे से हिलाये ताकि कोई गांठ ना बने
  4. जब चावल थोड़े गाढ़े होने लगे तब केसर मिलाये
  5. इलायची पाउडर डालें
  6. आम को काट कर उसकी पेस्ट बना ले
  7. अब आम की पेस्ट को भी चावल में मिला कर अच्छे से हिलाये
  8. अच्छे से हिलाते हुए इसमे चीनी या कंडेंस्ड मिल्क मिलाये
  9. अब इससे ठंडा कर रेफ्रिरीजरेटर में चिल्ड होने के लिए रखे
  10. मेवे से सजा कर परोसे

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