मलाई टिंडे | Malai tinde in Hindi

1 रिव्यू
रेट करें
द्वाराParul Jain
निर्मित तिथि 2nd Jun 2017
  • मलाई टिंडे, How to make मलाई टिंडे
मलाई टिंडेParul Jain
  • मलाई टिंडे | Malai tinde in Hindi (5 लाइक्स )

  • 1 रिव्यू
    रेट करें
  • Parul Jain
    निर्मित तिथि 2nd Jun 2017

About Malai tinde in hindi

ये शाही हरी सब्जी है, जो पूरी कचौरी के साथ खायी जाती है।

Malai tinde is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Malai tinde by Parul Jain is a step by step process which is best to understand for the beginners. Malai tinde is a dish which comes from world cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 4 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Malai tinde takes 20.0 for the preparation and 15.0 for cooking. The aroma of this Malai tinde make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Malai tinde will be the best option for you. The flavor of Malai tinde is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Malai tinde at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय20मिनट
  • पकाने का समय15मिनट
  • पर्याप्त4लोग
मलाई टिंडे रेसिपी

मलाई टिंडे बनाने की सामग्री ( Malai tinde Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • टिंडे - १/२ किलो
  • टमाटर - ५
  • तेल - २ चम्मच
  • हींग - १/४ चम्मच​
  • जीरा - १ चम्मच
  • लाल मिर्च - १/२ चम्मच
  • देगी मिर्च - १/२ चम्मच
  • हल्दी - १/२ चम्मच
  • सौंफ धनिया पाउडर - १ चम्मच
  • नमक स्वादानुसार
  • मलाई - १ कटोरी
  • हरा धनिया - बारीक कटा हुआ
  • पानी - १/२ कटोरी

मलाई टिंडे बनाने की विधि ( Malai tinde Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. सबसे पहले टिंडोे को छीलकर चीरा लगाए।
  2. टिंडो को साफ पानी से धो लें।
  3. टमाटर धोकर पीस लें।
  4. अब कुकर में तेल गरम करें।
  5. हींग वह जीरा चटकाये।
  6. पीसे टमाटर डालकर भूने।
  7. जब टमाटर तेल छोड़ दें तो
  8. लाल मिर्च, देगी मिर्च , धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर डालकर मसाला भूने।
  9. अब १ कटोरी मलाई डाल कर थोड़ा सा भूने।
  10. मलाई डालकर भूने
  11. जब मलाई घी छोड़ने लगे तो
  12. चीरा लगे टिंडे डाले।
  13. टिंडे डाले
  14. स्वादानुसार नमक डालकर अच्छे से चलाये।
  15. १/२ कटोरी पानी डालकर कुकर का ढक्कन बंद कर दें। २ ,३ सीटी लगाकर गैस बंद कर दें। प्रेशर निकल जाने पर ढक्कन खोल दें। चैक कर ले कि टिंडे गल गये है या नही यदि ना गले हो तो और सीटी लगाएँ, टिंडे गल जाने पर सब्जी परोसें और हरे धनिये से सजाये।
  16. व परोसें
मेरी टिप: सब्जी को हल्की आँच पर पकाएँ

Reviews for Malai tinde in hindi (1)

Hema Mallik2 months ago
wowieee!
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें