राइस इडली | Rice Idlis in Hindi

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द्वाराBindiya Sharma
निर्मित तिथि 4th Dec 2015
  • राइस इडली, How to make राइस इडली
राइस इडलीBindiya Sharma
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  • Bindiya Sharma
    निर्मित तिथि 4th Dec 2015

Rice Idlis is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Rice Idlis by Bindiya Sharma is a step by step process by which you can learn how to make Rice Idlis at your home. It is an easy recipe which is best to understand for the beginners. Rice Idlis is a dish which comes from Kerala cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 4 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Rice Idlis takes 480.0 for the preparation and 15.0 for cooking. The aroma of this Rice Idlis make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Rice Idlis will be the best option for you. The flavor of Rice Idlis is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Rice Idlis at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय8घंटे
  • पकाने का समय15मिनट
  • पर्याप्त4लोग

Video for key ingredients

  • Sambhar Powder

  • How to make Idli/Dosa Batter

राइस इडली रेसिपी

राइस इडली बनाने की सामग्री ( Rice Idlis Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1.5 कप चावल
  • आधा कप साबुत सफेद उड़द दाल
  • 1 छोटा चम्मच मेथी दाना
  • 1/4 मोटा पोहा
  • नमक स्वादानुसार

राइस इडली बनाने की विधि ( Rice Idlis Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. दाल, चावल और मेथी को रातभर भिगोकर रखें।
  2. पोहा को एक घंटे पहले भिगोएं।
  3. अगले दिन सबसे पहले मिक्सर में मेथी को पीसें, थोड़ा पानी डाल लें। बाद में इसमें पोहा डालें और फिर पीसें।
  4. अब इसमें पानी छानी हुई दाल और आधा कप या उससे थोड़ा ज्यादा पानी डालकर पीसें।
  5. इसके बाद मिश्रण थोड़ा फूुला हुआ दिखने लगेगा, तब इसमें भिगोए चावल डालें और थोड़ा-सा पानी डालकर पीसें। ये घोल थोड़ा गाढ़ा दिखना चाहिए।
  6. अब घोल को अल्युमिनियम के किसी बर्तन में निकालें। उसमें नमक डालें।ौ
  7. इसे ढककर खमीर होने के लिए 7-8 घंटे तक ऐसे ही छोड़ दें।
  8. इडली का घोल पूरी तरह से तैयार हो जाने पर इडली के सांचों पर घी लगा दें। फिर उनमें घोल भरें, पूरा भरें।
  9. इडली के बर्तन में पानी गर्म करें और उबालें। फिर उसमें इडली के सांचों को रखकर 10 मिनट तक तेज आंच पर भाप में इडलियां पकाएं।
  10. फिर आंच बंद कर दें लेकिन इसके 5 मिनट बाद ही इडली निकालें।
  11. इडली को सांबर और नारियल चटनी के साथ गर्मगर्म परोसिए।

Reviews for Rice Idlis in hindi (16)

Jibra Nistro3 months ago
Very delicious
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sandhya passary6 months ago
when do we add salt
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Sunita Kunwar7 months ago
Very good
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Sudha Gujar7 months ago
Should the rice used be par boiled or regular
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Paramjeet Kler7 months ago
Puffy iddlies .
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Usha Devaraj10 months ago
please let me know if the rice should be grinded coarsely or to a fine paste
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Dhara Shambh10 months ago
you don't have to put eno or baking soda? why aluminum vessel? any particular reason?
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Augusthi SriRamanathan10 months ago
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Meenu Dhawan10 months ago
very nice
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Chehak Singlaa year ago
11/2 ? how much
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Shoba Bharathraja year ago
so...tempting idlis
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Sarala Nahara year ago
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Debjani Banerjeea year ago
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Krishna Dasa year ago
nice recipe
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R.Anandi Ananda year ago
hey bindiya,the photo of the idlis seem to be same of another member thenthisai prabhu is same.....
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Meha Vyasa year ago
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