Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk | Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk in Hindi

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द्वाराKishorah Zaufer
निर्मित तिथि 23rd Jul 2015
  • Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk, How to make Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk
Meen Aanam / Fish Curry With Coconut MilkKishorah Zaufer
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  • Kishorah Zaufer
    निर्मित तिथि 23rd Jul 2015

Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk by Kishorah Zaufer is a step by step process which is best to understand for the beginners. Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk is a dish which comes from Tamil Nadu cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 5 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk takes 0.0 for the preparation and 30.0 for cooking. The aroma of this Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk will be the best option for you. The flavor of Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय30मिनट
  • पर्याप्त5लोग

Video for key ingredients

  • How to make Coconut Milk

Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk रेसिपी

Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk बनाने की सामग्री ( Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • Fish - 450 gms cleaned
  • Curry leaves - 2 spring
  • Shallots - 4 chopped
  • Garlic cloves - 4 crushed
  • Gingelly Oil / Nalla ennai - 2 - 3 tbsp [You can also use sunflower oil]
  • For kuzhambu base:
  • Tamarind pulp - 1/4 cup
  • Water - 2 cups
  • Shallots - 10 - 12 chopped
  • Coriander leaves - a Handful
  • Green chilies 2 Slit into half
  • Tomato - 2 Medium sized
  • Kashmiri chilly powder - 1 tsp
  • Kuzhambu Milagai Thool (curry powder) - 3 full heaped tbsp
  • To Grind:
  • Fresh coconut - 1/2 cup grated

Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk बनाने की विधि ( Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. पानी में थोड़ा हल्दी पाउडर डालकर मछली को अच्छी तरह से धोएं और साफ करें। यह मछली से कच्ची गंध को हटाने में मदद करेगा।
  2. इमली पल्प और टमाटर (आधे में कटा) को मिलाएं और अपने हाथों का उपयोग करके निचोड़ लें। हरी मिर्च के साथ कुछ उबले आलू डालें।
  3. इसमें लाल मिर्च पाउडर, कुजहंबू, मिलगाय थूल को मिलाएं। पर्याप्त मात्रा में पानी डालें और अच्छी तरह से मिलाएं ।
  4. एक पैन में तेल गरम करें और मेथी के दाने, उबले आलू, लहसुन और करी पत्तियों डालें में । 2 मिनट के लिए भूनें। उपरोक्त तैयार मिश्रण मिलाएं और इसे उबाल लें।
  5. एक बार जब यह उबलने लगे , तो धीरे से साफ मछली को इसमें डाल दें और एक बार चलाएं । ढंक कर, मध्यम लौ पर पकाएं ।
  6. एक जार में नारियल, भुना हुआ खस खस को डालें और थोड़ा पानी डाल कर पीस लें और चिकना पेस्ट बनाएं । इसे एक तरफ रख दें।
  7. जब मछली अच्छी तरह से पक जाता है तो ऊपर तैयार पेस्ट को इसमें डालें और धीरे से चलाएं। इसे बस थोङा ही उबालें।
  8. नारियल के दूध या पेस्ट को डालने के बाद कुजहंबू को ज्यादा न उबालें । ऐसा करने से मछली का स्वाद खराब हो सकता है। सावधानी रखें।
  9. जब मछली पूरी तरह से पक जाए, तो नमक डालें और ताजे धनिया के साथ गार्निश करें और लौ बंद कर दें।
  10. गर्म चावल, रसम, किसी भी पोरियल,भूना मछली और पापङ के साथ परोसे जाने पर इसका स्वाद सबसे अच्छा होता है।
  11. नोट: यह शानदार स्वाद लेता है, जब इसे फिर से गर्म करते हैं और अगले दिन सर्व कीया जाता है! यह इडली, डोसा, अरसी मावु रोटी और चपाती के साथ एक बेहतरीन कॉम्बो बनाती है ! यहां तक ​​कि उपमा भी इसके साथ स्वादिष्ट लगते हैं !! [पहले से ही ड्रोलींग!]
मेरी टिप: You can use any variety of fish for making this aanam. You can also squeeze the coconut milk alone from the above mentioned paste and use it for this aanam.

Reviews for Meen Aanam / Fish Curry With Coconut Milk in hindi (2)

jyotismita duttaa year ago
Reply

Sukhmani Bedi2 years ago
Hello hello tried this at home over the weekend. Came out fabulous. Thank you so much for sharing :)
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