मसूर की दाल | Masoor ki Dal or Red Lentils in Hindi

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द्वाराRuchira Hoon
निर्मित तिथि 27th Jul 2015
  • मसूर की दाल, How to make मसूर की दाल
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  • Ruchira Hoon
    निर्मित तिथि 27th Jul 2015

Masoor ki Dal or Red Lentils, a deliciously amazing recipe to treat your family members. This recipe of Masoor ki Dal or Red Lentils by Ruchira Hoon will definitely help you in its preparation. Surprisingly the preparations for Masoor ki Dal or Red Lentils can be done within 0.0. Isn't it interesting. Also, the time taken for cooking Masoor ki Dal or Red Lentils is not very much. With such flavoursome ingredients, the dish is definitely going to come out superb! This recipe is almost perfect to serve 6 people.A lot of times making Paneer Tikka can be quite tricky, so the recipe in Better Butter can help you in making it. The aroma which arises while cooking Masoor ki Dal or Red Lentils is just too tempting. Cooking Masoor ki Dal or Red Lentilsat home might be a little tedious but when your whole family would enjoy the meal, all your efforts would be totally worth it. The recipe can be turned and twisted in a lot of ways to make it more interesting. This recipe of Masoor ki Dal or Red Lentils is so simple and easy that even beginners can try it out. So, the next time you have a party at home do not forget to check out the recipe ofMasoor ki Dal or Red Lentils from Better Butter.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय25मिनट
  • पर्याप्त6लोग
मसूर की दाल रेसिपी

मसूर की दाल बनाने की सामग्री ( Masoor ki Dal or Red Lentils Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1 कप मसूर की दाल पानी में आधे घंटे तक भिगोई हुई
  • एक लहसुन की कली कटी हुई
  • 1 छोटा प्याज कटा हुआ
  • 1 छोटा चम्मच जीरा
  • 1/2 छोटा चम्मच हल्दी पावडर
  • 1/2 छोटा चम्मच गरम मसाला पावडर
  • 1/2 छोटा चम्मच तेल
  • 1 तेजपत्ता
  • 1 कप पानी
  • नमक स्वादानुसार
  • 1 बड़ा चम्मच घी
  • 3 लहसुन की कली कटी हुई
  • हरा धनिया सजाने के लिए

मसूर की दाल बनाने की विधि ( Masoor ki Dal or Red Lentils Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. एक प्रेशर कूकर में तेल डालें और गर्म करें। उसमें जीरा डालें और कड़कड़ाने दें।
  2. अब उसमें तेजपत्ता, प्याज, लहसुन डालें और धीमी आंच पर प्याज नर्म होने तक पकाएं। फिर हल्दी पावडर, गरम मसाला पावडर और नमक डालें।
  3. इसके बाद उसमें भिगोई हुई दाल और जरुरत के मुताबिक पानी डालकर प्रेशर कूकर बंद कर दें। इसे तीन सीटी बजने तक पकाएं। अगर आपके पास प्रेशर कूकर नहीं है तो सामान्य बर्तन में पानी की मात्रा दोहराकर मध्यम आंच पर 25 मिनट तक पकाएं।
  4. इसबीच, एक छोटे से पैन में घी गर्म करें। इसमें कटे हुए लहसुन डालें और धीमी आंच पर भूरा होने तक तलें।
  5. जब कूकर में पकी दाल सामान्य ठंडी हो जाए तो इसमें ऊपर से लहसुन का छौक और धनिया पत्ते डालें। अपनी पसंद के अनुसार छौक और पानी को आप चाहें तो कम-ज्यादा कर सकते हैं।
  6. इसे चावल या रोटी के साथ गर्मागर्म परोसें।
मेरी टिप: Squeeze a bit of lime to the daal just before serving

Reviews for Masoor ki Dal or Red Lentils in hindi (6)

Rachana Koundinya4 months ago
Looking yum ill try today for lunch
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Lishya Jennifer6 months ago
Tried it. It is awesome and healthy. My kids love it. Thanks
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Patricia Barretto8 months ago
tasty I bet.
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Seema Nayaka year ago
thanks for healthy recipe
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Revathy Subbiaha year ago
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Geetha Veeramania year ago
no chillies red or green needed?
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