परिप्पुवड़ा(दालवड़ा) | Parippuvada in Hindi

1 रिव्यू
रेट करें
द्वाराAnupa Joseph
निर्मित तिथि 22nd Feb 2016
  • परिप्पुवड़ा(दालवड़ा), How to make परिप्पुवड़ा(दालवड़ा)
परिप्पुवड़ा(दालवड़ा)Anupa Joseph
  • परिप्पुवड़ा(दालवड़ा) | Parippuvada in Hindi (122 लाइक्स )

  • 1 रिव्यू
    रेट करें
  • Anupa Joseph
    निर्मित तिथि 22nd Feb 2016

Parippuvada is a mouthwatering dish which is perfect to serve at any occasion. It is a recipe of Kerala cuisine which is very famous in the whole worldwide. This is very amazing in taste and it contains a lot of health benefiting nutrients. It is a quick and easy recipe and you can easily prepare restaurant style Parippuvada at your home. Parippuvada by Anupa Joseph will help you to prepare the perfect Parippuvada at your home. You don't need any extra effort or time to prepare this. It just needs 5.0 for the preparation and 10.0 for cooking. Whether it is a grand party or a normal kitty party, it is a perfect dish to serve and to get the compliments from your guests. This recipe follows the perfect art of cooking that gives an amazing texture to this and differentiate it from other dishes. In the Better Butter recipes, you will find the step by step process of this recipe by which you can know how to make the delicious Parippuvada.

  • तैयारी का समय5मिनट
  • पकाने का समय10मिनट
  • पर्याप्त4लोग
परिप्पुवड़ा(दालवड़ा) रेसिपी

परिप्पुवड़ा(दालवड़ा) बनाने की सामग्री ( Parippuvada Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1.5 कप चना दाल
  • 1 बड़ा चम्मच अदरक बारिक कटा हुआ
  • 2-3 हरी मिर्च बारिक कटी हुई
  • 4-5 बड़ा चम्मच प्याज बारिक कटी हुई
  • कुछ कड़ी पत्ते- छोटे टुकड़े कटे हुए
  • नमक स्वादानुसार
  • डीप फ्राय करने के लिए तेल

परिप्पुवड़ा(दालवड़ा) बनाने की विधि ( Parippuvada Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. चना दाल को 5-6 घंटे तक भिगोकर रखें। इसके बाद इसे मिक्सर में पीस लें। इसका पेस्ट ना बनाएं, उतना पीसें जितने तक दाल के कुछ-कुछ टुकड़े पूरे खड़े दिखाई दें और कुछ पिसे हुए।
  2. अब इसमें प्याज, अदरक, हरी मिर्च, नमक और कड़ी पत्ता अच्छे से मिलाएं। एक पैन में तेल गर्म करें। जब गर्म हो जाए तो आंच मध्यम कर दें।
  3. तब तक मिश्रण के छोटे-छोटे बॉल्स बना लें और हाथों से हल्का-हल्का चपटा कर दें। फिर इन्हें गर्म तेल में एक-एक करके डालें और भूरे होने तक तलें।
  4. वड़ों को तेल से निकालकर पेपर नैपकिन पर तेल रिसने के लिए रख दें। बाद में गर्मागर्म परोसें। बताई गई सामग्री से 15-20 परिप्पुवड़ा बनेंगे।
मेरी टिप: You could choose to add a little water while grinding the dal. But too much of water wouldn't let you get the desired shape and also would absorb oil to a greater extend. While giving the vadas the shape, by pressing them between the palms, do make sure that there are no cracks formed on the vadas. Else, they may break and may not result in the desired shapes. In tea shops, they fry the vadas a bit more to get a darker texture. But I love the texture and colour as is given in the picture. You could choose to fry a bit more if you would like it the way you get in the tea shops :).

Reviews for Parippuvada in hindi (1)

Sneha Murarkaa year ago
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें