अचारी करेला | Achari Karela in Hindi

3 रिव्यूज़
रेट करें
द्वाराDebaroti Gaurav
निर्मित तिथि 24th Apr 2016
  • अचारी करेला, How to make अचारी करेला
अचारी करेलाDebaroti Gaurav
  • अचारी करेला | Achari Karela in Hindi (80 लाइक्स )

  • 3 रिव्यूज़
    रेट करें
  • Debaroti Gaurav
    निर्मित तिथि 24th Apr 2016

Achari Karela, a mouth-watering delicacy which no one can resist. Most people try this amazing dish at restaurants, but with this recipe you can easily make it at home with the same taste. This super quick and easy recipe is written by Debaroti Gaurav. Achari Karela is a dish which demands no explanations, it's a whole world of flavour in itself. Achari Karela is a very simple and easy recipe to prepare. The time required to make this recipe is not very much, but the delicious taste it renders is just remarkable. This recipe of Achari Karela by Debaroti Gaurav is perfect to serve 4 people. Even beginners can also try this recipe. The recipe is explained step by step with pictures that it becomes very easy to understand each and every step, which actually turns out to be very useful. So, the next time you have a get together, night party, kitty party or any other occasion don't forget to try out the absolutely amazing Achari Karela.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय25मिनट
  • पर्याप्त4लोग
अचारी करेला रेसिपी

अचारी करेला बनाने की सामग्री ( Achari Karela Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 3-4 करेला
  • 1 कप प्याज बारिक कटा हुआ
  • 1/2 कप टमाटर कटा हुआ
  • 2.5 बड़े चम्मच तेल
  • 1 छोटा चम्मच गरम मसाला
  • 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पावडर
  • नमक स्वादानुसार
  • 2 बड़े चम्मच इमली का गूदा(अपने पसंद के मुताबिक मात्रा तय करें)
  • 1.5 छोटे चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
  • 1 छोटा चम्मच हल्दी पावडर
  • 2 छोटे चम्मच धनिया पावडर
  • 2 छोटे चम्मच सौंफ का पावडर
  • 2 बड़े चम्मच गुड़
  • 1/2 कप हरा धनिया कटा हुआ
  • 1/4 कप दही

अचारी करेला बनाने की विधि ( Achari Karela Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. करेला को अपने पसंद वाले आकार में काट लें। इसके बीज निकाल दें। अच्छे से धोकर गर्म उबलते पानी में 10-12 मिनट के लिए डाल दें।
  2. एक पैन में तेल गर्म करें और कटे प्याज डालें। सुनहरा भूरा होने तक तलें।
  3. अब, इसमें अदरक-लहसुन पेस्ट और टमाटर डालें। दही में सारी सूखी सामग्रियां डालकर अच्छे से मिला लें। फिर इसे पैन में डालें।
  4. इसके बाद उबले(या तले) करेले इस मिश्रण में डालें और 2-3 मिनट तक चलाएं।
  5. फिर इमली और गरम मसाला डालें।
  6. अंत में कटा हरा धनिया डालें और ढककर 2-3 मिनट तक पकाएं। फिर गर्मागर्म परोसें।
मेरी टिप: You can even deep fry the karela, but I prefer to boil it as its more healthy.

Reviews for Achari Karela in hindi (3)

Nishi Mehta9 months ago
Wow love Karelas,will definitely try it
Reply

rajat jangraa year ago
Good one
Reply

sucharitha ananda year ago
there is no youghart in the ingredients list but in the recipie you are telling to use the youghart
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें