नारियल चटनी | Coconut Chutney Recipe in Hindi

द्वारा Sanjula Thangkhiew  |  7th Jul 2015  |  
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  • नारियल चटनी, How to make नारियल चटनी
नारियल चटनीSanjula Thangkhiew
  • तैयारी का समय

    0

    मिनट
  • पकाने का समय

    0

    मिनट
  • पर्याप्त

    4

    लोग

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21





Video for key ingredients

  • How to make Idli/Dosa Batter

About Coconut Chutney Recipe in Hindi

सोचिये अगर आप घर पर नारियल चटनी परोसेंगे तो सभी कितने अचंभित हो जाएंगे। यूं तो सभी नारियल चटनी को रेस्टोरेंट में खाना पसंद करते हैं पर अगर यह घर पर बनी हो तो फिर इसकी बात ही कुछ और होती है। नारियल चटनी की ख़ास बात यह है की इसे बनाते वक़्त जो सुगंध आती है वह बहुत ही मनमोहक होती है और इसे देखने के बाद भूख और भी ज्यादा बढ़ जाती है। Sanjula Thangkhiew की ये रेसिपी की तैयारी में कुछ मिनट का वक़्त लगता है और इसे अच्छी तरह से पकाने में कुछ मिनट का वक़्त लगता है। अगर कभी मेहमान घर पे अचानक से आ जाये तो आप खाने में नारियल चटनी बना सकते हैं और उन्हें खुश कर सकते हैं। बेटर बटर के नारियल चटनी इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिलेगी जिसकी सहायता से आप इसे बड़े ही आसानी से बना सकते हैं। तो जब भी आपको कुछ स्पेशल खाने या बनाने का मन करे तो नारियल चटनी को ट्राई करना ना भूलें।

नारियल चटनी रेसिपी

नारियल चटनी बनाने की सामग्री ( Coconut Chutney Recipe Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 3/4 कप ताजा नारियल घिसा हुआ
  • 1 बड़ा चम्मच तेल
  • 2 बड़ा चम्मच चना दाल(भुना हुआ)
  • 1 हरी मिर्च
  • 1 छोटा चम्मच अदरक कटा हुआ
  • आधा छोटा चम्मच नींबू रस
  • 1/4 छोटा चम्मच चीनी
  • नमक स्वादानुसार

नारियल चटनी बनाने की विधि ( Coconut Chutney Recipe Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. नारियल, हरी मिर्च, अदरक, चना दाल, नींबू रस, चीनी, नमक और थोड़ा पानी एक साथ मिलाकर मिक्सर में पीसकर मुलायम पेस्ट बना लें।
  2. चीनी और नमक जांच लें।
  3. नारियल चटनी को डोसा या इडली के साथ परोसें।

Reviews for Coconut Chutney Recipe in hindi (21)

Dhananjay Mishraa month ago

Add coriander leaves and it will have a great taste
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swati sood2 months ago

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Sadhana Gupta2 months ago

Good ratio
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sadhana mani4 months ago

Nice
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Rachita Malhotra4 months ago

Very easy
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Soni Makhija5 months ago

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Raji Arora5 months ago

Nyc one . Fresh coconut ki jagah dry coconut use kr skte hai kya ????
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Indu Aggarwal
4 months ago
ji ha

Bhawana Patel5 months ago

Very easy
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Haya Kiran8 months ago

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kamini kidecha9 months ago

Perfect
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Karishma F'desa year ago

why oil is used in the recipe.....or is it to bagar from top
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Sangeeta Neogya year ago

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Abha Shaha year ago

If we add dry rosted mustard seeds in chutney tastes very good
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pallabi saikiaa year ago

love it
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Deviyani Srivastavaa year ago

Nice... will be trying very soon
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Vimala Sethuraman2 years ago

as usha mentioned tempering with mustard seed urad dal asafoetida and curryleaf enhanses the taste pl. do so
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Pragya Dowlani2 years ago

thanks for sharing.
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Usha 2 years ago

one of the best tasting coconut chutney. tried it..loved it. only thing is adding tempered mustard seeds, red chilli, curry leaves...makes it more yummy. thanks for sharing this lovely recipe
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Tensy Bedi2 years ago

Comes out excellent.
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Bharati Sapkal2 years ago

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Shehzad Irani2 years ago

leaves a lot of detail out for instance, channa dar needs to be roasted, there is no mention of the "chownk" or the favoringat the end, with dried red chilli, curry leaves (optional) and rye... that's what makes it yum.
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