Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram | How to make Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram

By Kalpana V Sareesh  |  25th Aug 2015  |  
4.3 from 16 reviews Rate It!
  • Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram, How to make Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram
Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaramby Kalpana V Sareesh
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    10

    mins
  • Serves

    2

    People

2586

16





Video for key ingredients

  • Sambhar Powder

About Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram Recipe

Gluten free and a healthy breakfast recipe which is most commonly sold at road side eateries...served with red chilly chutney in major parts of Southern districts of TamilNadu. These paniyaram (made in non stick appe pan) make a healthy alternative to rice and since these are less in carbs they make the perfect dish for people suffering from Diabetes mellitus. Addition of sprouts makes it more nutritious.

छोटे और अंकुरित अनाज का पनीयारम एक लोकप्रिय तमिल नाडू व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। इसे आप किसी भी विशेष अवसर पर परोस सकते हैं। किसी भी त्यौहार या पार्टी में छोटे और अंकुरित अनाज का पनीयारम एक प्रभावशाली व्यंजन सिद्ध हो सकता है। छोटे और अंकुरित अनाज का पनीयारम का नाम सुनते ही भूख और भी ज्यादा बढ़ जाती है और कोई भी खुद को इसे खाने से रोक नहीं पाता है। छोटे और अंकुरित अनाज का पनीयारम को खाने पर इसकी हर एक बाईट में आपको एक अनोखा अनुभव मिलेगा। आप घर पर भी रेस्टोरेंट स्टाइल छोटे और अंकुरित अनाज का पनीयारम बना सकते हैं। इसे बनाना बहुत ही आसान है, बेटर बटर के छोटे और अंकुरित अनाज का पनीयारम इन हिंदी में आपको छोटे और अंकुरित अनाज का पनीयारम बनाने की आसान विधि मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे कभी भी बना सकते हैं। यह एक बहुत ही झटपट से बनने वाली रेसिपी है, इसकी तैयारी में कुछ मिनट मिनट लगता है और पकाने में 10 मिनट लगता है। तो अगली बार जब भी आपके घर पे मेहमान आये तो देखना न भूलें इस रेसिपी को।

Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram

Ingredients to make Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram

  • 1 cup – Samai (Little millet)
  • 1 cup – Multi grain Sprouts
  • 1/2 cup – Brown rice
  • 2 tbsp – Thoor dhal
  • 2 tbsp – Channa Dhal
  • 1 tsp – cumin seeds
  • 1/2 tsp – Black pepper
  • 2 nos – Green chilies
  • 1 tsp – ginger
  • 1 tsp - salt (or as reqd)
  • 1/4 tsp - asafoetida powder (hing)

How to make Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram

  1. Soak above all except salt and hing for 2 hrs and grind to coarse batter by adding very little water (approx 1/4 cup or lesser)
  2. The batter should be of thick pouring consistency and not watery.
  3. Transfer to a container add salt and hing mix well and allow to stay for couple of hours.
  4. Pour into paniyaram pan (appe pan) and cook on both the sides until they turn lite golden in color.
  5. Serve hot with chutney and sambar.

Reviews for Little Millet n Multi Grain Sprouts Paniyaram (16)

Pushpa Taroor5 months ago

Good
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Sapna Jain10 months ago

Pls give chutney recipes also looks yummy :yum:
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Kamaljeet Kaura year ago

Pls tell what is smai n show pic also
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Aarti Kanojia
9 months ago
bajra

Neeta Nagpala year ago

Please let me know what is samai
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Pooja Shaha year ago

Nice chatake dar
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sanjana kalania year ago

wt is samai?
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Muthulakshmi Madhavakrishnan2 years ago

Very nice and healthy recipe.
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Uma Sundararaman2 years ago

samai is little millet which is grown in South and bajra is pearl millet
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Asha Gupta2 years ago

what is samai
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barkha garodia2 years ago

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Taskeen Farook Memon2 years ago

what is Samai in Hindi plz explain
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Priti Upadhyay2 years ago

healthy breakfast
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Suparna Mukherjee2 years ago

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Archu Vaishu3 years ago

Very quick and delicious breakfast...
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Bindiya Sharma3 years ago

Very healthy breakfast..will try it out soon!
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Pranav Shah3 years ago

Looks delicious!
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