Chocolate Buttermilk Cake | How to make Chocolate Buttermilk Cake

By Ruchira Hoon  |  21st Jul 2015  |  
5 from 2 reviews Rate It!
  • Chocolate Buttermilk Cake, How to make Chocolate Buttermilk Cake
Chocolate Buttermilk Cakeby Ruchira Hoon
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    50

    mins
  • Serves

    8

    People

490

2





About Chocolate Buttermilk Cake Recipe

Lovely Chocolate cake made with buttermilk.

आज हम बहुत ही आसान और साधारण सा व्यंजन बनाएंगे जिसे सभी उम्र के लोगों के द्वारा पसंद किया जाता है। चॉकलेट और छाछ का केक बहुत ही स्वादिष्ट और लाजवाब व्यंजन है जो पुरे भारत में काफी लोकप्रिय है। चॉकलेट और छाछ का केक एक ऐसी डिश है नाम सुनते ही सबके मुँह में पानी आ जाता है । इस लज़्ज़तदार चॉकलेट और छाछ का केक को आप किसी भी पार्टी या विशेष अवसर पर बना सकते हैं । झटपट से बनने वाली इस रेसिपी की तैयारी में सिर्फ कुछ मिनट का समय लगता है और अच्छी तरह से पकाने में 50 मिनट का समय लगता है। बेटर बटर के चॉकलेट और छाछ का केक इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिलेगी जिसकी सहायता से आप बड़े ही आसानी से ढाबा स्टाइल चॉकलेट और छाछ का केक बना सकते हैं। Ruchira Hoon द्वारा लिखी गयी इस रेसिपी में आपको इसे बनाने की क्रमशः विधि मिलेगी जो 8 लोगो को सर्वे करने के लिए पर्याप्त है। तो इंतज़ार किस बात का है जल्दी से ये आसान सी रेसिपी देखिये और घर पर चॉकलेट और छाछ का केक बना कर सबका दिल जीत लीजिये।

Chocolate Buttermilk Cake

Ingredients to make Chocolate Buttermilk Cake

  • 1/2 cup milk
  • 1 tsp vinegar
  • 1/2 cup oil
  • 1/2 cup hot water
  • 1 egg
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 cup whole wheat
  • 1 cup sugar
  • 1/2 cup cocoa powder
  • 3/4 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 cup chocolate chips (optional)

How to make Chocolate Buttermilk Cake

  1. 1. Take a large bowl and add the milk and vinegar in it. Let it stand for five minutes while you collect the rest of the ingredients.
  2. 2. Add the egg into it along with the vanilla and oil.
  3. 3. Add hot water.
  4. 4. Throw in all the dry ingredients and whisk well once.
  5. 5. Stir in the chocolate chips.
  6. 6. Pour into a prepared pan that has been lined with parchment paper. Bake at 180 degree in a pre-heated oven for 40 to 45 minutes.
  7. 7. Cool and frost as per your hearts desire

My Tip:

I love frosting with ganache: 1 part chocolate to 1 part cream

Reviews for Chocolate Buttermilk Cake (2)

Unnati Parihar2 years ago

can I make it without egg?
Reply

Ruchira Hoon2 years ago

Reply

Cooked it ? Share your Photo