Home / Recipes / Makhana kari

Photo of Makhana kari by Vandana Gupta at BetterButter
754
19
5.0(4)
0

Makhana kari

Nov-25-2017
Vandana Gupta
20 minutes
Prep Time
30 minutes
Cook Time
3 People
Serves
Read Instructions Save For Later

ABOUT Makhana kari RECIPE

It is the traditional flavoured curry which tastes delicious & it is perfect dish for events too

Recipe Tags

  • Veg
  • Medium
  • Dinner Party
  • UP
  • Roasting
  • Accompaniment
  • Healthy

Ingredients Serving: 3

  1. मखाना 50 ग्राम
  2. घी 21 टीस्पून
  3. प्याज़ 2 बारीक कटे
  4. लहसुन 1 गाँठ
  5. अदरक 1 इंच टुकड़ा
  6. टमाटर 2 छोटे बारीक कटे
  7. तेजपत्ते 4
  8. धनिया पाउडर 1 टीस्पून
  9. बड़ी इलायची 1 पीस
  10. हरी इलायची 1 पीस
  11. दालचीनी 1 छोटी डंडी
  12. लौंग 2
  13. जीरा 1/4 टीस्पून
  14. काली मिर्च 1/4 टीस्पून
  15. नमक
  16. तेल 1 टेबल स्पून
  17. धनिया पत्ती ऊपर से डालने के लिए

Instructions

  1. घी में मखाने को भून लें।
  2. लहसुन -अदरक के साथ सभी खड़े मसालो का पेस्ट बना ले।
  3. तेल गरम करके तेजपत्ता,दालचीनी और प्याज़ डाले ।
  4. प्याज़ को गुलाबी होने तक फ्राई करें।
  5. अब मसाले का पेस्ट,धनिया पाउडर ,हल्दी,लाल मिर्च डाल के भूनें।
  6. कटे हुए टमाटर और नमक डालें तथा तेल छोड़ने तक धीमी आंच पर भून लें।
  7. मसाले में 2 कप पानी मिलाये और ग्रेवी को पकने दे।
  8. जब ग्रेवी गाढ़ी हो जाये मखाने को मिला दे और 5 मिनट के लिए ढक दे।
  9. धनिया पत्ती मिलाये और रोटी या चावल के साथ सर्व करें।

Reviews (4)  

How would you rate this recipe? Please add a star rating before submitting your review.

Submit Review
Anjana Kesharwal
Feb-05-2018
Anjana Kesharwal   Feb-05-2018

Tasty

Amrisha Vohra
Dec-04-2017
Amrisha Vohra   Dec-04-2017

Nice one.

Similar Recipes

A password link has been sent to your mail. Please check your mail.
Close
SHARE