પાણી પુરી | Pani Puri Recipe in Gujarati

ના દ્વારા BetterButter Editorial  |  28th Aug 2015  |  
0 ત્યાંથી 0 ફરી થી જુવો રેટ કરો
  • Pani Puri recipe in Gujarati, પાણી પુરી , BetterButter Editorial
પાણી પુરી by BetterButter Editorial
  • તૈયારીનો સમય

    0

    મીની
  • બનાવવાનો સમય

    20

    મીની
  • પીરસવું

    4

    લોકો

1744

0

About Pani Puri Recipe in Gujarati

પાણી પુરી વાનગીઓ

પાણી પુરી Ingredients to make ( Ingredients to make Pani Puri Recipe in Gujarati )

  • ભરવા માટેની વસ્તુઓ
  • 3 મધ્યમ કદના બટાકા
  • 1 મધ્યમ કદના કાંદા
  • 1/2 ચમચી ચાટ મસાલા પાઉડર
  • 1/2 ચમચી શેકેલ જીરું પાઉડર
  • 1/2 ચમચી લાલ મરચા પાઉડર
  • ઝીણા કાપેલ ધાણા પત્તા
  • જરૂર પ્રમાણે સિંધવ મીઠું
  • પાણીના મસાલા
  • 1 ઝીણું કાપેલ લીલું મરચું
  • 1 ઇંચ ઝીણું કાપેલ આદું
  • 1 અને અડધી ચમચી ચાટ મસાલા પાઉડર
  • 1 અને અડધી ચમચી શેકેલ જીરા પાઉડર
  • 1 ચમચી આમલી પેસ્ટ
  • 3 ચમચી ગોળ નરમ અથવા પાઉડર
  • 1/2 કપ ઝીણા કાપેલ ધાણા
  • 1/2 કપ ઝીણા કાપેલ ફુદીના પત્તા
  • 2 ચમચી તળેલ બુંદી
  • 2-3 કપ પાણી
  • જરૂર પ્રમાણે સિંધવ મીઠું
  • પુરીના ઘટક
  • 200 ગ્રામ કટકા (રવો)
  • 1/4 ચમચી બેકિંગ સોડા
  • 45 ગ્રામ લોટ(મેંદો)
  • સ્વાદ પ્રમાણે મીઠું
  • વધુ તળવા માટે તેલ

How to make પાણી પુરી

  1. For the puris:
  2. Take a bowl and add put in the semolina, flour, baking soda and salt. Add a little warm water to make a stiff dough.
  3. Cover with a damp muslin cloth and keep aside for 30 mins.
  4. Make small lemon sized balls of the dough.
  5. On a lightly floured surface, roll out thin rotis and cut out small round shapes with a cookie cutter/lid of a container.
  6. Take a heavy bottomed pan/kadai and heat the required oil to deep fry.
  7. Once hot, put in 3 - 4 puris at a time and deep fry them in small batches.
  8. When frying press in the centre of the puri so that they puff up well.
  9. Flip the puris and cook till they are crisp and light brown in colour.
  10. Drain out on a paper towel to absorb excess amount of oil.
  11. Let them cool down properly before eating. You can also store them in an airtight container and use as required.
  12. For the Stuffing:
  13. Wash and boil the potatoes till cooked through.
  14. Once cooked, peel the potatoes then dice into small pieces. Finely chop the onion as well.
  15. Take a small bowl, add in the onion, potatoes, coriander leaves, chaat masala powder, cumin powder, and black salt.
  16. Stir this mixture well together and keep aside.
  17. Making the Pani:
  18. Blend all the Pani ingredients together with a little water to form a chutney base.
  19. Once it is finely blended, pour this pani mixture into a large bowl. Pour in 2-3 cups of water and mix well.
  20. Check the seasoning of this mixture, you can add more salt or spices as per your taste.
  21. Finally add the boondi to this pani mixture.
  22. Do refrigerate this mixture in the fridge for a while before serving, or add ice cubes.

My Tip:

કંઈ નથી

Reviews for Pani Puri Recipe in Gujarati (0)

શું આ વાનગી બનાવી છે ? તો તેનો ફોટો શેર કરો