Mixed Vegetable Rassa | How to make Mixed Vegetable Rassa

By Krithika Chandrasekaran  |  23rd Sep 2015  |  
4.8 from 8 reviews Rate It!
  • Photo of Mixed Vegetable Rassa by Krithika Chandrasekaran at BetterButter
Mixed Vegetable Rassaby Krithika Chandrasekaran
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    40

    mins
  • Serves

    4

    People

823

8

About Mixed Vegetable Rassa Recipe

मिक्स्ड वेजीटेबल रस्सा महाराष्ट्र का एक प्रसिद्ध व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। ये स्वाद में बहुत ही उम्दा होता है और आप इसे किसी भी त्योहार या विशेष अवसर पे परोस सकते हैं। लज़्ज़तदार मिक्स्ड वेजीटेबल रस्सा को आप रोज़ाना इस्तेमाल होने वाले बर्तन का नाम में भी बना सकते हैं। मिक्स्ड वेजीटेबल रस्सा के हर एक बाइट में आपको एक अनूठा अनुभव मिलेगा जिसकी तुलना आप दूसरे किसी अन्य डिश से नहीं कर सकते हैं। मिक्स्ड वेजीटेबल रस्सा एक ऐसी डिश है जो आपको लगभग हर रेस्टोरेंट में मिल जाएगी पर सोचिये अगर आप घर पर रेस्टोरेंट स्टाइल मिक्स्ड वेजीटेबल रस्सा बनाएँगे तो सब कितने अचंभित रह जाएंगे। बेटर बटर के मिक्स्ड वेजीटेबल रस्सा इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे जब चाहे तब बना सकते हैं। मिक्स्ड वेजीटेबल रस्सा का स्वाद जितना बढ़िया होता है इसे बनाना उतना ही सरल होता है, इसकी तैयारी में केवल कुछ मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकने में केवल 40 मिनट मिनट का समय लगता है।

Mixed Vegetable Rassa

Ingredients to make Mixed Vegetable Rassa

  • Mixed Vegetables - 2 cups
  • tomatoes (roughly chopped) - 2 large (or 3 medium)
  • ginger (finely chopped) - 1 tbsp
  • coriander leaves - a few
  • salt to taste
  • sugar - 1 tsp (optional)
  • coriander (Dhaniya) powder - 1 tbsp
  • cumin (Jeera) powder - 1 tsp
  • Garam masala - 1 tsp
  • Chili powder - 1 tsp
  • turmeric (Haldi) powder - 1/4 tsp
  • oil - 1 tbsp
  • cumin seeds (Jeera) - 1 tsp
  • mustard seeds (Sarson) - 1/2 tsp
  • fenugreek seeds (Methi) - 1/2 tsp

How to make Mixed Vegetable Rassa

  1. Pressure cook all the vegetables up to 2 whistles, remove and keep aside.
  2. In a pan, heat oil and add the cumin seeds and let it crackle. Now add the mustard seeds and let it crackle too. Finally add the fenugreek seeds. Do not let them become too brown.
  3. Add the dry spice powders - Coriander powder, Jeera powder, Chili powder, turmeric powder and Garam masala. Saute for about 5 to 10 seconds.
  4. Add the chopped tomatoes along with salt, that will help them cook faster. Traditionally sugar is also added, but I opted out as I like the gravy to be spicy.
  5. Once the tomatoes are done, add in the cooked vegetables and stir well. Check salt & add a little water if needed (I used the stock), cover & let it cook on low - medium heat till the gravy is thicker & well-combined with the vegetables.

Reviews for Mixed Vegetable Rassa (8)

Prachi Kamata year ago

What kind of vegetables to be used?
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Suman Dutta2 years ago

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Ayesha Sayyed2 years ago

I like it
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Ravi Kant3 years ago

Very nice
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Jyotshna Pati3 years ago

Nice
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Arusha Paul3 years ago

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mrunal danekar4 years ago

Thnx
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Deviyani Srivastava4 years ago

This reminds me of home cooked food!!!
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