Homemade Ghee | How to make Homemade Ghee

By Srividhya Ravikumar  |  5th Oct 2015  |  
4.8 from 6 reviews Rate It!
  • Homemade Ghee, How to make Homemade Ghee
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    20

    mins
  • Serves

    10

    People

646

6

About Homemade Ghee Recipe

There is nothing like making your own Homemade ghee. It is much easier than you think.

होममेड घी/ घर पर घी कैसे बनाएं/ देसी घी एक लोकप्रिय भारतीय व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। इसे आप किसी भी विशेष अवसर पर परोस सकते हैं। किसी भी त्यौहार या पार्टी में होममेड घी/ घर पर घी कैसे बनाएं/ देसी घी एक प्रभावशाली व्यंजन सिद्ध हो सकता है। होममेड घी/ घर पर घी कैसे बनाएं/ देसी घी का नाम सुनते ही भूख और भी ज्यादा बढ़ जाती है और कोई भी खुद को इसे खाने से रोक नहीं पाता है। होममेड घी/ घर पर घी कैसे बनाएं/ देसी घी को खाने पर इसकी हर एक बाईट में आपको एक अनोखा अनुभव मिलेगा। आप घर पर भी रेस्टोरेंट स्टाइल होममेड घी/ घर पर घी कैसे बनाएं/ देसी घी बना सकते हैं। इसे बनाना बहुत ही आसान है, बेटर बटर के होममेड घी/ घर पर घी कैसे बनाएं/ देसी घी इन हिंदी में आपको होममेड घी/ घर पर घी कैसे बनाएं/ देसी घी बनाने की आसान विधि मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे कभी भी बना सकते हैं। यह एक बहुत ही झटपट से बनने वाली रेसिपी है, इसकी तैयारी में कुछ मिनट मिनट लगता है और पकाने में 20 मिनट लगता है। तो अगली बार जब भी आपके घर पे मेहमान आये तो देखना न भूलें इस रेसिपी को।

Homemade Ghee

Ingredients to make Homemade Ghee

  • Unsalted butter
  • Drumstick leaves (optional)

How to make Homemade Ghee

  1. Take a heavy bottomed kadai / saucepan and heat the butter on medium flame.
  2. Let the butter melt slowly.
  3. Once the butter melts, it will begin to foam.
  4. At this time lower the flame
  5. After few minutes ,the bubbles get smaller ,the milk solid will get roasted and it will settled at the bottom.
  6. Now the ghee gets thinner and clear.
  7. At this stage add few drumstick leaves and switch off the flame.
  8. Allow it to cool.
  9. Filter the ghee using a clean muslin cloth or tea filter.
  10. Store it in a dry jar.

Reviews for Homemade Ghee (6)

Rewa Chadha10 months ago

Why drum stick leaves (Sehjan ke pattae) ?
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Sarita Sharmaa year ago

Maithi ke ptte kyu daalne h
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Eltiyasha Gupta2 years ago

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Sonali Banerji Roy2 years ago

thanks.will dp so at home
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Shreyajit Mukherjee2 years ago

I have another method. take full cream cow milk or Buffalo milk. don't boil. keep in refrigerator overnight. thick cream will accumulate at the surface level. collect it. blend it thoroughly in the blender. in a thick bottomed pan, place this cream on low heat. stir occasionally. cook till golden in colour. strain while still warm.
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Neelam Pandey Joshi2 years ago

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