Butter Chicken | How to make Butter Chicken

By Pranav Shah  |  19th Jul 2015  |  
4.5 from 4 reviews Rate It!
  • Butter Chicken, How to make Butter Chicken
Butter Chickenby Pranav Shah
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    30

    mins
  • Serves

    4

    People

1215

4

About Butter Chicken Recipe

One of the favourite dishes for North Indians

बटर चिकन एक बहुत ही स्वादिष्ट और लाजवाब व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही प्रसिद्ध है। इसका अनूठा स्वाद ही इसे अन्य खानो से अनोखा बनाता है। इसे बनाना बहुत ही आसान है, इसकी तैयारी में केवल कुछ मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकाने में 30 मिनट का समय लगता है। बेटर बटर में आपको बटर चिकन इन हिंदी में इसे बनाने की सरल विधि मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप कभी भी बहुत ही आसानी से इसे बना सकते है। Pranav Shah की बटर चिकन को आप डाउनलोड कर सकते हैं जो 4 लोगों को सर्व करने के लिए पर्याप्त है। अब जब भी आपके घर में कोई पार्टी हो तो इस रेसिपी को अवश्य बनाये और अपने मेहमानों को खिलाये।

Butter Chicken

Ingredients to make Butter Chicken

  • boneless chicken 1 Kg
  • butter 500 grams
  • 2 tbsp oil
  • onion paste 2 tsp
  • onions 2 (chopped)
  • garlic paste 1 tsp
  • ginger paste 1 tsp
  • red chillies 4-6
  • mace powder 1 tsp
  • red chilli powder 1 tsp
  • coriander powder 1 tsp
  • yoghurt 1/2 cup
  • tomatoes 5-6
  • crushed kasoori methi 1.5 tsp
  • coriander seeds 2 tsp
  • 2 black cardamom
  • 3 green cardamom
  • 2 bay leaves
  • 2 cinnamon (crushed)
  • 3tbsp fresh cream
  • salt to taste
  • green chillies 4 to 5 (slit)

How to make Butter Chicken

  1. In a large bowl, mix the yoghurt, onion paste, green chillies, ginger-garlic paste, sugar, salt, green and black cardamoms, mace powder. Add the raw chicken. Marinate overnight.
  2. Roast the marinated chicken in a tandoor or an oven till its 3/4th done.
  3. Heat butter with dalda in a pan. Add bay leaves, cloves, cinnamon, red chillies and crushed coriander seeds. Sauté for half minute.
  4. Add a bit of onion, red chilli powder, coriander powder and tomatoes. Sauté for 5 minutes. Puree the mixture in a blender.
  5. Heat the remaining butter in a pan. Add the pureed mixture and bring it to boil. Add the marinated chicken, salt and fresh cream and mix well.
  6. Add water to the mixture to make sure the consistency is not too thick.
  7. Add sliced green chillies, crushed fenugreek leaves .Simmer it for few minutes. Bring it to a full boil
  8. Garnish it with coriander leaves and cream topped up, serve it with naan or rice.

My Tip:

You can garnish with pumpkin seeds to add zing to this recipe

Reviews for Butter Chicken (4)

Om Vasant Tatpuje2 years ago

It's very nice
Reply

Aparna Pandey2 years ago

Sounds delicious!
Reply

Nour Saif2 years ago

Reply

Kanak Patel2 years ago

Wow! This looks so yummy
Reply