LAHSUNI METHI DAL

By Farrukh Shadab  |  28th Nov 2015  |  
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LAHSUNI METHI DALby Farrukh Shadab
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    20

    mins
  • Serves

    3

    People

1713

2

About LAHSUNI METHI DAL Recipe

Dals are a basic ingredient of our daily food menu. Dals are almost prepared everyday along with other vegetables or main dishes. The simplicity is dals gives the flexibility to make numerous variations to it and make a different type everytime.

लहसुनी मेथी दाल एक लोकप्रिय उत्तर भारतीय व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। इसे आप किसी भी विशेष अवसर पर परोस सकते हैं। किसी भी त्यौहार या पार्टी में लहसुनी मेथी दाल एक प्रभावशाली व्यंजन सिद्ध हो सकता है। लहसुनी मेथी दाल का नाम सुनते ही भूख और भी ज्यादा बढ़ जाती है और कोई भी खुद को इसे खाने से रोक नहीं पाता है। लहसुनी मेथी दाल को खाने पर इसकी हर एक बाईट में आपको एक अनोखा अनुभव मिलेगा। आप घर पर भी रेस्टोरेंट स्टाइल लहसुनी मेथी दाल बना सकते हैं। इसे बनाना बहुत ही आसान है, बेटर बटर के लहसुनी मेथी दाल इन हिंदी में आपको लहसुनी मेथी दाल बनाने की आसान विधि मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे कभी भी बना सकते हैं। यह एक बहुत ही झटपट से बनने वाली रेसिपी है, इसकी तैयारी में कुछ मिनट मिनट लगता है और पकाने में 20 मिनट लगता है। तो अगली बार जब भी आपके घर पे मेहमान आये तो देखना न भूलें इस रेसिपी को।

LAHSUNI METHI DAL

Ingredients to make LAHSUNI METHI DAL

  • 1 cup yellow lentil (toor dal)
  • 2 cups fenugreek leaves fresh
  • 1 cup tomato chopped
  • 7 - 8 garlic cloves chopped
  • 1 onion medium chopped
  •  tsp turmeric powder
  • 2 - 3 green chilies (may vary as per preference)
  • Juice of 1 lemon
  • 5 cups of water
  • salt as per taste
  • For Tadka:
  • 8 garlic cloves finely sliced
  • 4-5 red button chilies or any variety of whole red chili
  • 2 tbsp oil/ghee

How to make LAHSUNI METHI DAL

  1. Clean and wash the dal and fenugreek leaves.
  2. In a pressure cooker, boil dal along with fenugreek leaves, garlic, green chilies, tomatoes, onion, turmeric, salt and water. You can also pressure cook the dal on medium heat stirring occasionally.
  3. After the dal is done, place it back on the stove top, add lemon juice and allow it to simmer for 3-4 minutes. You may adjust the consistency as desired.
  4. Heat oil or ghee in a small pan, add sliced garlic and fry till golden. Add the red button chilies, fry for a few seconds and pour over the dal. Make sure the garlic doesn't get burned.
  5. Serve hot with phulka or rice.

Reviews for LAHSUNI METHI DAL (2)

Ayesha Sayyed3 years ago

It's very tasty and healthy Recipe
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Sana Bhasi3 years ago

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