Shirazine Mutton Curry | How to make Shirazine Mutton Curry

By parul shirazi  |  16th Jan 2016  |  
4.5 from 2 reviews Rate It!
  • Shirazine Mutton  Curry, How to make Shirazine Mutton  Curry
Shirazine Mutton Curryby parul shirazi
  • Prep Time

    30

    mins
  • Cook Time

    60

    mins
  • Serves

    2

    People

369

2

About Shirazine Mutton Curry Recipe

A lightly spiced and fragrant mutton curry that can be made with chicken as well!

शिराजिना मटन करी । मुग़लई का एक प्रसिद्ध व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। ये स्वाद में बहुत ही उम्दा होता है और आप इसे किसी भी त्योहार या विशेष अवसर पे परोस सकते हैं। लज़्ज़तदार शिराजिना मटन करी । को आप रोज़ाना इस्तेमाल होने वाले बर्तन का नाम में भी बना सकते हैं। शिराजिना मटन करी । के हर एक बाइट में आपको एक अनूठा अनुभव मिलेगा जिसकी तुलना आप दूसरे किसी अन्य डिश से नहीं कर सकते हैं। शिराजिना मटन करी । एक ऐसी डिश है जो आपको लगभग हर रेस्टोरेंट में मिल जाएगी पर सोचिये अगर आप घर पर रेस्टोरेंट स्टाइल शिराजिना मटन करी । बनाएँगे तो सब कितने अचंभित रह जाएंगे। बेटर बटर के शिराजिना मटन करी । इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे जब चाहे तब बना सकते हैं। शिराजिना मटन करी । का स्वाद जितना बढ़िया होता है इसे बनाना उतना ही सरल होता है, इसकी तैयारी में केवल 30 मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकने में केवल 60 मिनट मिनट का समय लगता है।

Shirazine Mutton Curry

Ingredients to make Shirazine Mutton Curry

  • 500 gms mutton, boneless
  • 2-3 red onions, pureed
  • 4-5 cloves of garlic
  • 1 tbsp ginger, paste
  • 4 tbsp tomato puree
  • 4 tbsp ghee
  • 1 tbsp cumin powder
  • 1 tbsp coriander powder
  • 1 tbsp red chilli powder
  • 1 tsp garam masala
  • 200 ml warm water
  • salt to taste
  • Fresh coriander to garnish

How to make Shirazine Mutton Curry

  1. Heat the ghee in a pressure cooker and saute the ginger and garlic paste for 2 minutes till it is fragrant. Add the pureed onions and saute for 6-7 minutes till the mixture begins to brown evenly.
  2. Now add in the mutton pieces and coat evenly. Braise it on a medium flame till the meat gets a bit of colour. Add the cumin, coriander and red chilli powder along with a tbsp of warm water.
  3. Let it fry for a minute or two or till the ghee separates, add the tomato puree and warm water and cook on low heat for 30 minutes.
  4. Check to see if the meat is done. Add the garam masala and pressure cook for 2 whistles or 4-5 minutes.
  5. Garnish with fresh coriander and serve hot with white rice.

My Tip:

To cook the chicken version, reduce the cooking time to 20-25 mins depending on the size of the chicken.

Reviews for Shirazine Mutton Curry (2)

vikram singh9 months ago

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Angi Yanguas3 years ago

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