మిసల్ పావ్ | Misal Pav Recipe in Telugu

ద్వారా Poonam Bachhav  |  26th Nov 2015  |  
0 నుండి 0సమీక్షలు రేటు చెయ్యండి!
  • Misal Pav recipe in Telugu,మిసల్ పావ్ , Poonam Bachhav
మిసల్ పావ్ by Poonam Bachhav
  • తయారీకి సమయం

    0

    నిమిషాలు
  • వండటానికి సమయం

    30

    నిమిషాలు
  • ఎంత మందికి సరిపోవును

    4

    జనం

2342

0

Video for key ingredients

  • Pav Buns

మిసల్ పావ్ వంటకం

మిసల్ పావ్ తయారుచేయడానికి కావాల్సిన పదార్థాలు ( Ingredients to make Misal Pav Recipe in Telugu )

  • 1 1/2 కప్పు మొలకెత్తిన బొబ్బర్లు
  • 1 ఉల్లిపాయ, 1 టమాటో తరిగినది
  • 2 పచ్చిమిరపకాయలు , తరిగినది
  • 2-3 కరివేపాకు రెబ్బలు
  • 1 చెంచా వేరుశనగ పప్పు
  • 1/4 ఆవాలు, జీలకర్ర మరియు పసుపు
  • ఒక చిటికెడు ఇంగువ
  • 2 పెద్ద చెంచాలు నునే
  • గ్రేవీ కోసం: 2 - ౩ కాలీఫ్లవర్ లోని గుత్తులు
  • 4 - 5 తాజా ఎండు కొబ్బరి పొడి
  • 2 ఎండు కాశ్మీరీ ఎండు మిర్చి
  • 1 ఉల్లిపాయ, 1 టమాటో తరిగినది
  • 2 - 3 వెల్లుల్లి రెబ్బలు
  • 1/2 అంగుళం అల్లం ముక్క
  • 1 చెంచా కారం మరియు గరం మసాలా
  • 2 పెద్ద చెంచలు నునే
  • 1/4 చెంచాలు పంచదార
  • రుచికి తగినట్టు
  • ఇంకా కావలసింది: బాన్ కావలసినంత
  • 1 cup cooked Kanda Pohe
  • 1/4 cup Farsan or Sev
  • 1/4 cup finely chopped Onions, boiled Potato & fresh coriander
  • 2-3 wedges of lemon

మిసల్ పావ్ | How to make Misal Pav Recipe in Telugu

  1. For Ussal : Soak the Matki / Moth bean for 7-8 hours in water. Drain and tie the beans in a kitchen towel. Keep in a warm place for 8-10 hours or until they sprout. Once sprouted, wash these Moth Beans and cook them in a pressure cooker with 4 cups water for 2 whistles. On cooling, strain and reserve the stock for making the gravy.
  2. In a pan, heat some oil on a medium flame and add Mustard seeds, cumin seeds, curry leaves, green chilies, hing and turmeric powder. Add in the peanuts, onions, tomatoes and saute them for 1-2 minutes. Add the moth beans. Season with salt and stir fry for another 2-3 minutes. Keep aside.
  3. For preparing the gravy: Heat up 1 tbsp oil and shallow fry the dry red chilies, chopped onions, chopped tomatoes, garlic, ginger, cauliflower florets and coconut flakes. Once cool, grind with a little water to a fine paste. In a pan heat up 2 tbsp of oil. To this add 1/4 tsp of sugar. This steps gives a vibrant red color to the gravy. (sharing a secret).
  4. Stir fry the ground masala until the oil separates. Add the red chili powder and garam masala powder. Add the reserved stock and mix well. Adjust the consistency. Add salt and chopped coriander leaves and boil this rassa/gravy and then simmer for 5-7 minutes.
  5. Assembling the Misal: In a deep serving plate, first add about 3-4 tbsp of stir fry Ussal followed by 2-3 tbsp of Kanda pohe. Now add in 2 ladle full of rassa in each plate followed by farsan, chopped onions and chopped boiled potatoes. Garnish with finely chopped coriander leaves and lemon wedges. Serve hot with butter toasted Pav.

Reviews for Misal Pav Recipe in Telugu (0)