Kashmiri Aloo Dum | Kashmiri Aloo Dum Recipe in Hindi

द्वारा Uma Agarwal  |  4th Sep 2017  |  
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Kashmiri Aloo DumUma Agarwal
  • तैयारी का समय

    15

    मिनट
  • पकाने का समय

    30

    मिनट
  • पर्याप्त

    6

    लोग

180

0

About Kashmiri Aloo Dum Recipe in Hindi

आज हम बहुत ही आसान और साधारण सा व्यंजन बनाएंगे जिसे सभी उम्र के लोगों के द्वारा पसंद किया जाता है। Kashmiri Aloo Dum बहुत ही स्वादिष्ट और लाजवाब व्यंजन है जो पुरे भारत में काफी लोकप्रिय है। Kashmiri Aloo Dum एक ऐसी डिश है नाम सुनते ही सबके मुँह में पानी आ जाता है । इस लज़्ज़तदार Kashmiri Aloo Dum को आप किसी भी पार्टी या विशेष अवसर पर बना सकते हैं । झटपट से बनने वाली इस रेसिपी की तैयारी में सिर्फ 15 मिनट का समय लगता है और अच्छी तरह से पकाने में 30 मिनट का समय लगता है। बेटर बटर के Kashmiri Aloo Dum इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिलेगी जिसकी सहायता से आप बड़े ही आसानी से ढाबा स्टाइल Kashmiri Aloo Dum बना सकते हैं। Uma Agarwal द्वारा लिखी गयी इस रेसिपी में आपको इसे बनाने की क्रमशः विधि मिलेगी जो 6 लोगो को सर्वे करने के लिए पर्याप्त है। तो इंतज़ार किस बात का है जल्दी से ये आसान सी रेसिपी देखिये और घर पर Kashmiri Aloo Dum बना कर सबका दिल जीत लीजिये।

Kashmiri Aloo Dum recipe

Kashmiri Aloo Dum बनाने की सामग्री ( Kashmiri Aloo Dum Recipe Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • aloo 1 kg
  • Oil to fry aloo + oil to saute masala
  • kaju 15 piece
  • almond 4 piece
  • malai 1 tbsp
  • onion 3 large
  • tomatoes 2 large
  • garlic 2-3 cloves
  • jeera 1tsp
  • lal mirch powder 1tsp
  • Dhaniya powder 4tsp
  • Green chilli 8
  • ginger 1"
  • Garam masala 1/4 tsp
  • Kasturi methi 1/4 tsp
  • coriander to Garnish
  • Half cup milk
  • salt to taste

Kashmiri Aloo Dum बनाने की विधि ( Kashmiri Aloo Dum Recipe Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. Boil the baby potatoes. Peel them and prick once or twice on boiled potatoes using fork. Deep fry them in oil. Keep aside
  2. Grind Onion and garlic together and keep aside.
  3. Grind tomatoes, green chilli, ginger, almond, cashew nut, red chilli powder, dhaniya powder, jeera together and keep aside.
  4. Heat oil in a pan. Add jeera saute till the jeera crackles. Add the oil garlic paste in the pan and saute till they turn a little Brown in color.
  5. Then add the other tomatoes paste into the pan. Add sugar and salt. Saute till the mixture starts leaving oil. Once the mixture starts leaving oil add fresh malai to it and saute a little.
  6. Add the deep fried aloo to the masala and mix well. Be careful while mixing do not mash the aloo. Add garam Masala and kasturi methi leaves.
  7. Add milk to adjust the consistency. Let it boil a little so that gravy is wrapped around aloo. Garnish with coriander leaves. Serve with Naan, tandoori roti, pulka, roti or rice.

मेरी टिप:

Add salt while boiling the potatoes this will ensure the potatoes don't break.

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