Ghantho Tarkari | Ghantho Tarkari Recipe in Hindi

द्वारा Uma Agarwal  |  15th Sep 2017  |  
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Ghantho TarkariUma Agarwal
  • तैयारी का समय

    15

    मिनट
  • पकाने का समय

    30

    मिनट
  • पर्याप्त

    6

    लोग

6

0

About Ghantho Tarkari Recipe in Hindi

Ghantho Tarkari एक बहुत ही स्वादिष्ट और लाजवाब व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही प्रसिद्ध है। इसका अनूठा स्वाद ही इसे अन्य खानो से अनोखा बनाता है। इसे बनाना बहुत ही आसान है, इसकी तैयारी में केवल 15 मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकाने में 30 मिनट का समय लगता है। बेटर बटर में आपको Ghantho Tarkari इन हिंदी में इसे बनाने की सरल विधि मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप कभी भी बहुत ही आसानी से इसे बना सकते है। Uma Agarwal की Ghantho Tarkari को आप डाउनलोड कर सकते हैं जो 6 लोगों को सर्व करने के लिए पर्याप्त है। अब जब भी आपके घर में कोई पार्टी हो तो इस रेसिपी को अवश्य बनाये और अपने मेहमानों को खिलाये।

Ghantho Tarkari recipe

Ghantho Tarkari बनाने की सामग्री ( Ghantho Tarkari Recipe Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • potato- 2big sized
  • pumpkin - 250gm
  • Eggplant - 4 medium sized
  • Snake gourd (turai) - 2 big sized
  • Pointed gourd (parwal) - 8
  • Elephant apple - 250gm 1/2 medium sized
  • Colosacia (arbi)- 100 gm
  • Sugarcane - 6 inch
  • Drum stick - 2
  • White gourd (pani kakharu)- 250gm
  • Yellow cucumber - 250 gm
  • Raw banana- 2
  • Slipt green gram (hara moong)- 100 gm
  • Brown chickpea (Chana) - 100gm
  • White chickpea (kabuli chana) - 50gm
  • coconut - 1/2, grated
  • tomatoes - 4
  • Green chilli - 8
  • ginger- 1inch
  • jeera - 1 tsp
  • Dhaniya powder - 6 tsp
  • haldi- 1/2 tsp
  • Lal mirch powder - 2 tsp
  • Garam masala - 1 tsp
  • salt to taste
  • Roasted jeera powder - 1 tsp
  • coriander leaves to garnish
  • Oil to saute the masala

Ghantho Tarkari बनाने की विधि ( Ghantho Tarkari Recipe Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. Soak the pulse (slipt green gram, white chickpea, brown chickpea) in water overnight
  2. Cut all the vegetables (potatoes, yellow cucumber, pointed gourd, snake gourd, pumpkin, drum stick, raw banana, eggplant, colocasia).
  3. Add all the vegetables into a pressure cooker along with the soaked pulses, except elephant Apple and tomatoes. Pour water, salt and turmeric. Pressure cook these vegetables for 10-15 mins) around 6-8 whistles) till they are nicely boiled.
  4. Meanwhile grind green chilli and ginger to make a fine ginger chilli paste.
  5. Dice the tomatoes and keep aside
  6. In a pan heat a little oil about 8 tsp. Add jeera and ginger chilli paste to it and saute for 2 mins
  7. Add diced tomatoes, red chilli powder, dhaniya powder, and saute till oil start leaving the masala.
  8. Add garam Masala to it and saute for 2 more mins.
  9. Till this time the pressure cooker would open up u can mash the cooked vegetables using a pav bhaji masher.
  10. To the vegetables add the cooked masala. And boil it.
  11. Once the vegetables starts boiling add in the grated coconut.
  12. Add in water depending on the consistency you wish your Curry to be.
  13. Garnish with coriander leaves and roasted jeera powder. Pair it with hot rice or plain dosa.

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