Dahi Choora/Dahi Chura

By Priya Srinivasan  |  20th Jul 2015  |  
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Dahi Choora/Dahi Churaby Priya Srinivasan
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    10

    mins
  • Serves

    2

    People

1967

2

About Dahi Choora/Dahi Chura Recipe

Simple Breakfast from Bihar, with poha/rice flakes and fresh fruits.

दही चुरा / दही चुरा । भारतीय का एक प्रसिद्ध व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। ये स्वाद में बहुत ही उम्दा होता है और आप इसे किसी भी त्योहार या विशेष अवसर पे परोस सकते हैं। लज़्ज़तदार दही चुरा / दही चुरा । को आप रोज़ाना इस्तेमाल होने वाले बर्तन का नाम में भी बना सकते हैं। दही चुरा / दही चुरा । के हर एक बाइट में आपको एक अनूठा अनुभव मिलेगा जिसकी तुलना आप दूसरे किसी अन्य डिश से नहीं कर सकते हैं। दही चुरा / दही चुरा । एक ऐसी डिश है जो आपको लगभग हर रेस्टोरेंट में मिल जाएगी पर सोचिये अगर आप घर पर रेस्टोरेंट स्टाइल दही चुरा / दही चुरा । बनाएँगे तो सब कितने अचंभित रह जाएंगे। बेटर बटर के दही चुरा / दही चुरा । इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे जब चाहे तब बना सकते हैं। दही चुरा / दही चुरा । का स्वाद जितना बढ़िया होता है इसे बनाना उतना ही सरल होता है, इसकी तैयारी में केवल कुछ मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकने में केवल 10 मिनट मिनट का समय लगता है।

Dahi Choora/Dahi Chura

Ingredients to make Dahi Choora/Dahi Chura

  • 1/2 Cup Flattened rice/Poha/Chura thin variety
  • 1 Cup Plain yogurt/Dahi/Curd
  • 1/2 Cup Fresh Fruits (I used grapes pomogranate bananas)
  • 2 tsp Milk
  • Brown sugar/honey/maple syrup/jaggery to taste

How to make Dahi Choora/Dahi Chura

  1. Place poha in a colander and rinse under running water for couple of times. Drain and add 2 tbsp. of milk to it. Leave poha for 15-20 minutes to soak in the milk.
  2. Usually thin variety of poha is used in making this recipe. If you are using thick variety then soak for more time, nearly 30 minutes.
  3. Whisk yogurt with honey or jiggery. Add in chura to this along with fresh fruits. Serve immediately. You can even give this recipe a fancy look by layering.
  4. Add fresh fruits to a serving glass, top it with curd mixed poha, brown sugar and repeat another layer of fruits and choora.
  5. Garnish with fruits, sprinkle some brown sugar and lightly drizzle maple syrup or honey. Take a spoon and relish.

My Tip:

how to check if the poha is ready? if it is soft, when you press it in between your fingers ,then it is ready to eat. And also try to use seasonal fruits to make it more tasty and healthy!!!

Reviews for Dahi Choora/Dahi Chura (2)

Mona Santosh2 years ago

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Chhaya Chotaliya3 years ago

Nice
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