Methi Bajra Poori | How to make Methi Bajra Poori

By Anjana Chaturvedi  |  29th Sep 2015  |  
4.7 from 26 reviews Rate It!
  • Methi Bajra Poori, How to make Methi Bajra Poori
Methi Bajra Pooriby Anjana Chaturvedi
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    20

    mins
  • Serves

    4

    People

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26

About Methi Bajra Poori Recipe

Crispy poori made with bajra, methi and aloo.

मेथी बाजरा पुरी । गुजराती का एक प्रसिद्ध व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। ये स्वाद में बहुत ही उम्दा होता है और आप इसे किसी भी त्योहार या विशेष अवसर पे परोस सकते हैं। लज़्ज़तदार मेथी बाजरा पुरी । को आप रोज़ाना इस्तेमाल होने वाले बर्तन का नाम में भी बना सकते हैं। मेथी बाजरा पुरी । के हर एक बाइट में आपको एक अनूठा अनुभव मिलेगा जिसकी तुलना आप दूसरे किसी अन्य डिश से नहीं कर सकते हैं। मेथी बाजरा पुरी । एक ऐसी डिश है जो आपको लगभग हर रेस्टोरेंट में मिल जाएगी पर सोचिये अगर आप घर पर रेस्टोरेंट स्टाइल मेथी बाजरा पुरी । बनाएँगे तो सब कितने अचंभित रह जाएंगे। बेटर बटर के मेथी बाजरा पुरी । इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे जब चाहे तब बना सकते हैं। मेथी बाजरा पुरी । का स्वाद जितना बढ़िया होता है इसे बनाना उतना ही सरल होता है, इसकी तैयारी में केवल कुछ मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकने में केवल 20 मिनट मिनट का समय लगता है।

Methi Bajra Poori

Ingredients to make Methi Bajra Poori

  • Bajra atta/millet flour-1.5 cup
  • Wheat flour /atta -4 tbsp
  • Fresh fenugreek/methi-1 cup
  • Boiled Mashed potatoes-3/4 cup
  • yoghurt /dahi -3 tbsp
  • asafoetida /hing -1/4 tsp
  • Chili powder-1 tsp
  • cumin seeds /jeera -1/2 tsp
  • salt-1 tsp
  • soda bi carb- a pinch
  • Refined oil - to fry

How to make Methi Bajra Poori

  1. Wash and chop the fenugreek leaves and mash the boiled potatoes.
  2. Take a big bowl, add in the bajra flour and the rest of the ingredients except the oil.
  3. Mix and mash well, then pour some warm water (little at a time) and make a medium soft dough. Knead well for 4-5 minutes (make this dough only when you are ready to fry them).
  4. Make small dough balls, dust with wheat flour and roll to make medium thick pooris/discs.
  5. Heat oil and deep fry these pooris on medium heat till they turn golden in colour.
  6. Drain on a paper napkin and serve hot.

My Tip:

1-If you want to avoid fried food then can make roti or parathas with this dough. 2-This is best served alongside potato curry, buttermilk and pickle.

Reviews for Methi Bajra Poori (26)

Prerna Pai8 months ago

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Ashwini Thaore10 months ago

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Vedika Choudharya year ago

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Meenu Ahluwaliaa year ago

Yummy
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Vishakha Shaha year ago

Should we use til as a ingredients of it?
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Mona Santosha year ago

Very nice. Perfect winter food.
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Shobha Dasa year ago

wow. nice
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Mousumi Bhattacharjeea year ago

मुझे बहुत अच्छा लगा
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Madhu Agrawala year ago

Sooooo nice taste Thanku
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Ayesha Sayyeda year ago

Loved it so much
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Gul Khalida year ago

For diabetics... Boil the potatoes by cutting them in halves... To reduce the starch of potatoes .... It is the best option for potato's lovers
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Niharika Guptaa year ago

Nice
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sunita dubeya year ago

Yummy ...
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Anupa Suvarna2 years ago

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Soma Banerjee2 years ago

Awesome. Instead of boiled potatoes, the diabetic patients can use boiled raw banana.
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Patel Snehal RiddhiRaj Sethia2 years ago

ek dum jakkas... works for diabetic patient too.. i tried without patatoes..still it was a great taste
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Karthik Km2 years ago

Looks delicious :thumbsup::ok_hand:
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Prema Thambi2 years ago

Very healthy
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neeta chaturvedi2 years ago

Nice
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Mita Chanji2 years ago

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pritee bhirud2 years ago

Tasty and nutritious .
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Anannya Naik2 years ago

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Meenu Dhawan2 years ago

wah...
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Avantika Shukla2 years ago

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Sonam Singhania Agrawal2 years ago

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Tasnim Sariya2 years ago

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