सोरघम पिलाफ या ज्वार घुगरी | Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri in Hindi

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द्वाराSanjeeta KK
निर्मित तिथि 12th Aug 2015
  • सोरघम पिलाफ या ज्वार घुगरी, How to make सोरघम पिलाफ या ज्वार घुगरी
सोरघम पिलाफ या ज्वार घुगरीSanjeeta KK
  • सोरघम पिलाफ या ज्वार घुगरी | Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri in Hindi (57 लाइक्स )

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    निर्मित तिथि 12th Aug 2015

Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri by Sanjeeta KK is a step by step process which is best to understand for the beginners. Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri is a dish which comes from Indian cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 3 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri takes 0.0 for the preparation and 30.0 for cooking. The aroma of this Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri will be the best option for you. The flavor of Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय30मिनट
  • पर्याप्त3लोग
सोरघम पिलाफ या ज्वार घुगरी रेसिपी

सोरघम पिलाफ या ज्वार घुगरी बनाने की सामग्री ( Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1 कप साबुत ज्वार
  • 1 कप कई रंग के शिमला मिर्च कटे हुए
  • 1 बड़ा प्याज
  • 3-4 लहसुन लौंग
  • 3 हरी मिर्च
  • 2 छोटा चम्मच तेल
  • आधो छोटा चम्मच चीनी(चाहें तो)
  • हरा धनिया सजाने के लिए
  • नमक स्वादानुसार
  • मसालों के लिए: आधा छोटा चम्मच जीरा
  • आधा छोटा चम्मच हल्दी
  • 2-3 लौंग
  • 1 छोटा तेज पत्ता
  • 1 छोटा चम्मच नींबू रस

सोरघम पिलाफ या ज्वार घुगरी बनाने की विधि ( Sorghum Pilaf aka Jowar Ghoogri Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. ज्वार को धोकर रातभर भिगोकर रखें।
  2. एक छोटे से बर्तन में ज्वार निकालें, पर्याप्त पानी डालें और इस बर्तन को कूकर में रखकर 7-8 सीटियों तक पकाएं।
  3. प्याज काट लें और शिमला मिर्च के क्यूब्स काट लें। हरी मिर्च काटें और लहसुन को मसल दें।
  4. एक कढ़ाई में तेल गर्म करें और जीरा डालकर कड़कड़ाने दें।
  5. इसमें लौंग, तेजपत्ता और मसली लहसुन डालें और कुछ सेकंड के लिए तलें।
  6. फिर कटे प्याज, शिमला मिर्च, हल्दी डालकर तेज आंच पर 3-4 मिनट पकाएं।
  7. बाद में आंच कम करके पका हुआ ज्वार, नमक और चीनी डालें और 5-6 मिनट पकाएं।
  8. अब आंच बंद कर दें और हरा धनिया, नींबू रस छिड़क दें। ज्वार घुगरी को पापड़ या दही के साथ गर्मागर्म परोसें।
मेरी टिप: Cooked Sorghum can be stored in refrigerator for 3-4 days. Pack cooked Sorghum in an sir-tight container or cover the vessel with cling foil and refrigerate.

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