खट्टा-मीठा चिकन | Sweet and sour chicken in Hindi

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द्वाराBetterButter Editorial
निर्मित तिथि 14th Aug 2015
  • खट्टा-मीठा चिकन, How to make खट्टा-मीठा चिकन
खट्टा-मीठा चिकनBetterButter Editorial
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    निर्मित तिथि 14th Aug 2015

Sweet and sour chicken, a mouth-watering delicacy which no one can resist. Most people try this amazing dish at restaurants, but with this recipe you can easily make it at home with the same taste. This super quick and easy recipe is written by BetterButter Editorial. Sweet and sour chicken is a dish which demands no explanations, it's a whole world of flavour in itself. Sweet and sour chicken is a very simple and easy recipe to prepare. The time required to make this recipe is not very much, but the delicious taste it renders is just remarkable. This recipe of Sweet and sour chicken by BetterButter Editorial is perfect to serve 4 people. Even beginners can also try this recipe. The recipe is explained step by step with pictures that it becomes very easy to understand each and every step, which actually turns out to be very useful. So, the next time you have a get together, night party, kitty party or any other occasion don't forget to try out the absolutely amazing Sweet and sour chicken.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय20मिनट
  • पर्याप्त4लोग
खट्टा-मीठा चिकन रेसिपी

खट्टा-मीठा चिकन बनाने की सामग्री ( Sweet and sour chicken Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 450 ग्राम बोनलेस चिकन ब्रेस्ट (1 इंच के क्यूब्स कटे हुए)
  • 3/4 कप सादा आटा
  • 2 मध्यम आकार के शिमला मिर्च चौकोर कटे हुए
  • 1 प्याज बारिक कटा
  • 75 ग्राम ब्राउन शुगर
  • आधा कप टमाटर केचप
  • आधा कप नींबू का रस
  • 114 ग्राम पायनैप्पल (क्रश किया हुआ ज्यूस के साथ)
  • 5 मिली. सोया सॉस
  • आधा छोटा चम्मच काली मिर्च पावडर
  • 5-6 लहसुन लौंग बारिक घिसे हुए
  • आधा छोटा चम्मच नमक
  • 45 मिली. रिफाइंड या जैतुन तेल
  • 2-3 हरी प्याज के डंठल सजाने के लिए

खट्टा-मीठा चिकन बनाने की विधि ( Sweet and sour chicken Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. एक कटोरे में आटा, नमक और काली मिर्च पावडर डालें और इन्हें उछालते हुए मिलाएं।
  2. फिर इसमें चिकन क्यूब्स डालें और इस तरह से मिलाएं कि सारे मसाले चिकन पर अच्छे से चिपक जाएं।
  3. अब मध्यम आंच पर एक कढ़ाई गर्म करें और उसमें 35 मिली. तेल डालें।
  4. जैसे ही तेल गर्म हो जाए तुरंत उसमें चिकन टुकड़े डालें और 9-10 मिनट तक चिकन का ज्यूस उड़ जाने और ऊपर से सुनहरा होन जाने तक पकाएं।
  5. फिर चिकन टुकड़ों को प्लेट में निकालें और एक बगल रख दें।
  6. अब कढ़ाई को साफ कर लें और फिर से 10 मिली. तेल मध्यम आंच पर गर्म करें।
  7. फिर इसमें लहसुन, प्याज और हरी मिर्च डालें और 2-3 मिनट तक थोड़ा नर्म और कुरकुरा होने तक पकाएं।
  8. इसके बाद चिकन टुकड़े डालें और उछालते हुए सभी सामग्रियों को एकसाथ मिलाएं।
  9. एक दूसरे कटोरे में टमाटर केचप, सोया सॉस, नींबू रस, पायनैप्पल और ब्राउन शुगर डालें और इन्हें कांटे वाले चम्मच से फेंटें।
  10. इस मिश्रण को पहले पक रहे चिकन वाली कढ़ाई में डालें और उबाल लाएं।
  11. इसे 3-4 मिनट तक लगातार हिलाते हुए पकाएं। इसका स्वाद चख लें और अपने मुताबिक मीठा या खट्टापन तय कर लें।
  12. फिर तैयार चिकन पर कटी हुई हरी प्याज छिड़ककर गर्मागर्म परोसें।

Reviews for Sweet and sour chicken in hindi (4)

uzma shaikh4 months ago
Fresh pineapple ya canned pineapple??
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Sonia Khanna8 months ago
Which flour n how much?
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Anupama Suresh9 months ago
which flour and in what quantity to be added?
Reply

shiuly pala year ago
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