कलाकंद | Kalakand in Hindi

8 रिव्यूज़
रेट करें
द्वाराSakshi Khanna
निर्मित तिथि 31st Aug 2015
  • कलाकंद, How to make कलाकंद
कलाकंदSakshi Khanna
  • कलाकंद | Kalakand in Hindi (152 लाइक्स )

  • 8 रिव्यूज़
    रेट करें
  • Sakshi Khanna
    निर्मित तिथि 31st Aug 2015

Kalakand is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Kalakand by Sakshi Khanna is a step by step process which is best to understand for the beginners. Kalakand is a dish which comes from Rajasthan cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 6 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Kalakand takes 0.0 for the preparation and 15.0 for cooking. The aroma of this Kalakand make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Kalakand will be the best option for you. The flavor of Kalakand is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Kalakand at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय15मिनट
  • पर्याप्त6लोग

Video for key ingredients

  • How to make Chenna

कलाकंद रेसिपी

कलाकंद बनाने की सामग्री ( Kalakand Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 400 ग्राम कन्डेन्स्ट मिल्क
  • 1 1/2 कप ताजा बनाया हुआ पनीर/छेना
  • 2 बड़े चम्मच दूध
  • 1 छोटा चम्मच इलायची पावडर
  • 2-3 बड़े चम्मच बादाम कटे हुए

कलाकंद बनाने की विधि ( Kalakand Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. एक थाली को चिकना करें या एल्यूमीनियम फॉइल को थाली के ऊपर रख दें|
  2. पनीर को मलमल के कपड़े में लपटे लें और अतिरिक्त पानी निकल जाने तक लटका कर रखें|
  3. जब पानी निकल जाये, तब पनीर को मसलें और अलग रख दें|
  4. एक पैन में कन्डेन्स्ट मिल्क को निकाल लें और धीमी आंच पर गर्म करें|
  5. इसमें दूध, पनीर और इलायची पावडर डाल दें|
  6. इसे अच्छे से मिला लें और धीमी आंच पर पकाइये| इसे हिलाते रहें ताकि यह जले नहीं|
  7. जब यह गाढ़ा हो जाये, इसे गैस पर से उतार लें|
  8. यह मिश्रण चिकनी की हुई थाली या फॉइल पर निकाल लें| इसे आधा इंच मोटा और एक समान फैला दें|
  9. इसका ऊपरी हिस्सा बराबर कर लें और इसके ऊपर कटे हुए बादाम छिड़किये| इन्हें हल्के से दबाइये|
  10. इसे 2 घंटे के लिए फ्रिज में रखें|
  11. इन्हें क्यूब्स में काट लें और परोसें|

Reviews for Kalakand in hindi (8)

Rajni Raina10 months ago
Very easy
Reply

jayashree raoa year ago
nice
Reply

Priyanka Umrigara year ago
nice
Reply

Neetu Happya year ago
Reply

Shoba Bharathraja year ago
Reply

Lakshmi Venkatramana year ago
super tasty and yummy
Reply

Sathy Ramachandrana year ago
easy to make , tasty one
Reply

deepak kumayaa year ago
Reply

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें