पुदिना पराठा (मिंट ब्रेड) | Pudina Parantha (Mint Bread) in Hindi

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द्वाराMeera Girdhar
निर्मित तिथि 24th Sep 2015
  • पुदिना पराठा (मिंट ब्रेड), How to make पुदिना पराठा (मिंट ब्रेड)
पुदिना पराठा (मिंट ब्रेड)Meera Girdhar
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    निर्मित तिथि 24th Sep 2015

Pudina Parantha (Mint Bread) is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Pudina Parantha (Mint Bread) by Meera Girdhar is a step by step process which is best to understand for the beginners. Pudina Parantha (Mint Bread) is a dish which comes from Mughlai cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 4 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Pudina Parantha (Mint Bread) takes 0.0 for the preparation and 150.0 for cooking. The aroma of this Pudina Parantha (Mint Bread) make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Pudina Parantha (Mint Bread) will be the best option for you. The flavor of Pudina Parantha (Mint Bread) is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Pudina Parantha (Mint Bread) at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय21 /2घंटे
  • पर्याप्त4लोग
पुदिना पराठा (मिंट ब्रेड) रेसिपी

पुदिना पराठा (मिंट ब्रेड) बनाने की सामग्री ( Pudina Parantha (Mint Bread) Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 2 कप मैदा
  • 2 बड़ा चम्मच सूजी(रवा)
  • 1 छोटा चम्मच चीनी
  • नमक स्वादानुसार
  • 1 छोटा चम्मच यीस्ट
  • कुछ ताजे पुदिना पत्ते या सूखे जो भी उपलब्ध हो
  • 2 बड़ा चम्मच शुद्ध घी
  • पानी आटा गूंधने के लिए पर्याप्त

पुदिना पराठा (मिंट ब्रेड) बनाने की विधि ( Pudina Parantha (Mint Bread) Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. एक कटोरे में मैदा, नमक, चीनी और रवा को एकसाथ मिलाएं। आधे कप पानी में यीस्ट घोल लें और फिर इसे मैदा-मिश्रण में मिला दें।
  2. अब इसमें जरुरत के मुताबिक पानी डालें और इसका थोड़ा कड़क आटा गूंध लें। फिर इसे 2 घंटे के लिए बगल रख दें।
  3. इसके बाद आटे को फिर गूंधें। इस पर थोड़ा घी लगाएं और थोड़ा मैदा छिड़क लें।
  4. फिर आटे के छोटे-छोटे गोले बनाकर उस पर पुदिना के पत्ते छिड़कें। फिर इसके पराठे बेल लें।
  5. अब मध्यम आंच पर गर्म तवे पर पराठों के दोनों तरफ घी लगाते हुए सेकें। दोनों तरफ से सुनहरा भूरा होने तक पराठों को पकाएं।
  6. इसे अपनी पसंदीदा दाल या करी के साथ परोसें।
  7. अगर आप ताजे पुदिना पत्तों का इस्तेमाल कर रहे हों तो इसे गर्म तवे पर पहले भुन लें, फिर ठंडा हो जाने पर इसे क्रश करके पावडर बना लें।
मेरी टिप: पुदिने के बगैर भी इसका स्वाद अच्छा आता है। अपने परिवार को परोसते समय इस पर 1 छोटा चम्मच घी डालें और हाथों से क्रश कर लें। मेरी दादी हमें ऐसे ही प्यार भरे पराठे परोसती थीं।

Reviews for Pudina Parantha (Mint Bread) in hindi (3)

Shalini Sharmaa year ago
definitely going to try
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neerda ananda year ago
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Deviyani Srivastava2 years ago
wow Meera, looks awesome!!! will definitely try it out!
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