लहसुन बटाटा पूरी | Lasun batata poori (garlic potato poori) Recipe in Hindi

द्वारा kalyani naik  |  1st Feb 2017  |  
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  • लहसुन बटाटा पूरी , How to make लहसुन बटाटा पूरी
लहसुन बटाटा पूरी kalyani naik
  • तैयारी का समय

    15

    मिनट
  • पकाने का समय

    20

    मिनट
  • पर्याप्त

    4

    लोग

3023

22





About Lasun batata poori (garlic potato poori) Recipe in Hindi

सोचिये अगर आप घर पर लहसुन बटाटा पूरी परोसेंगे तो सभी कितने अचंभित हो जाएंगे। यूं तो सभी लहसुन बटाटा पूरी को रेस्टोरेंट में खाना पसंद करते हैं पर अगर यह घर पर बनी हो तो फिर इसकी बात ही कुछ और होती है। लहसुन बटाटा पूरी की ख़ास बात यह है की इसे बनाते वक़्त जो सुगंध आती है वह बहुत ही मनमोहक होती है और इसे देखने के बाद भूख और भी ज्यादा बढ़ जाती है। kalyani naik की ये रेसिपी की तैयारी में 15 मिनट का वक़्त लगता है और इसे अच्छी तरह से पकाने में 20 मिनट का वक़्त लगता है। अगर कभी मेहमान घर पे अचानक से आ जाये तो आप खाने में लहसुन बटाटा पूरी बना सकते हैं और उन्हें खुश कर सकते हैं। बेटर बटर के लहसुन बटाटा पूरी इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिलेगी जिसकी सहायता से आप इसे बड़े ही आसानी से बना सकते हैं। तो जब भी आपको कुछ स्पेशल खाने या बनाने का मन करे तो लहसुन बटाटा पूरी को ट्राई करना ना भूलें।

लहसुन बटाटा पूरी रेसिपी

लहसुन बटाटा पूरी बनाने की सामग्री ( Lasun batata poori (garlic potato poori) Recipe Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1 cup potato - boiled and mashed
  • 1 1/2 cup wheat (atta)
  • 4-5 garlic cloves - minched or paste
  • 1/2 cup coriander leaves - finely chopped
  • Dry mango powder - 1 tbsp
  • Garam masala - 1 tbsp
  • Red Chilli Powder - 2 tbsp
  • Salt - as per taste
  • Oil - for frying
  • Baking soda 1 tsp
  • Cumin Seeds - 1 Tsp
  • Turmeric powder - 1 tsp

लहसुन बटाटा पूरी बनाने की विधि ( Lasun batata poori (garlic potato poori) Recipe Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. First mash the potato properly after boiling in pressure cooker and peeling it.
  2. Add red chilli powder, turmeric, salt, dry mango powder, garlic paste,cumin seeds, coriander leaves , garam masala to potato and mix well.
  3. Now add the wheat flour and knead into soft dough by adding little water. Apply little oil and cover the dough for 10 mins.
  4. Heat oil in the deep bottom vessel. Now divide the dough in to equal parts and roll them into small poori and deep fry them. Server them hot.

मेरी टिप:

आप इसे पुदिने की चटनी के साथ परोस सकते हैं। इसके लिए मुठ्ठीभर पुदिना पत्ते में आधा कप नारियल, 2 हरी मिर्च, 1 छोटा चम्मच जीरा, नमक और 3 लहसुन मिलाकर पीस लें।

Reviews for Lasun batata poori (garlic potato poori) Recipe in hindi (22)

Sreemoyee Bhattacharjeea month ago

The recipe sounds good but please a final picture to display your dish
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Shwetha Ra month ago

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fouzi pitalwalaa month ago

Awsm 1 i tryed this and hd uploaded the pic
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kalyani naik
a month ago
Thnk u..

ram kumara month ago

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Aisha Chouglea month ago

Awesome recipe
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kalyani naik
a month ago
Thnx

Trident Trisha2 months ago

Yummy
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kalyani naik
a month ago
Ya it tastes too good..thnx

Bhavani Karati2 months ago

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Savitha Gowda2 months ago

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Dilnasheen Sulaiman2 months ago

Where is garlic
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kalyani naik
a month ago
You can add it while kneeding.

2 months ago

Superb I like very much
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kalyani naik
a month ago
Thnk u

Yasmin Bharmal2 months ago

Looks awesome! But where is the garlic as the name suggests?
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kalyani naik
a month ago
Add while kneeding dough

Gopi Nath2 months ago

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Ayesha Sayyed3 months ago

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Savita 3 months ago

Superbe
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kalyani naik
a month ago
Thnk u

Devanjana Dutta Majumdar4 months ago

when do we add the garlic?
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kalyani naik
a month ago
Add while kneeding dough

PoojaGaurav Singh Bhadauria4 months ago

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Rupal Andharia9 months ago

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Shrabani Paul10 months ago

When to use the garlic?
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kalyani naik
a month ago
Add while kneeding dough

Harshi Thakkar10 months ago

Sounds good, will give it a try. Nice option for kids tiffin
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kalyani naik
a month ago
Thnk u. Did u try it?

Nisrin Muchhala10 months ago

Awesome
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kalyani naik
a month ago
Thnx

Bratati Dey10 months ago

where is the garlic?
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kalyani naik
a month ago
Add while kneading dough

Parul Goela year ago

so fluffy
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kalyani naik
a month ago
Ya..fluffy n tasty..do try it

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