दाल फ्राय | Daal Fry Recipe in Hindi

द्वारा Ms. Falguni Kapadia  |  6th Oct 2015  |  
4.5 से 6 रिव्यूज़ रेट करें
  • दाल फ्राय, How to make दाल फ्राय
दाल फ्रायMs. Falguni Kapadia
  • तैयारी का समय

    0

    मिनट
  • पकाने का समय

    20

    मिनट
  • पर्याप्त

    4

    लोग

2947

6





About Daal Fry Recipe in Hindi

आज हम बहुत ही आसान और साधारण सा व्यंजन बनाएंगे जिसे सभी उम्र के लोगों के द्वारा पसंद किया जाता है। दाल फ्राय बहुत ही स्वादिष्ट और लाजवाब व्यंजन है जो पुरे भारत में काफी लोकप्रिय है। दाल फ्राय एक ऐसी डिश है नाम सुनते ही सबके मुँह में पानी आ जाता है । इस लज़्ज़तदार दाल फ्राय को आप किसी भी पार्टी या विशेष अवसर पर बना सकते हैं । झटपट से बनने वाली इस रेसिपी की तैयारी में सिर्फ कुछ मिनट का समय लगता है और अच्छी तरह से पकाने में 20 मिनट का समय लगता है। बेटर बटर के दाल फ्राय इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिलेगी जिसकी सहायता से आप बड़े ही आसानी से ढाबा स्टाइल दाल फ्राय बना सकते हैं। Ms. Falguni Kapadia द्वारा लिखी गयी इस रेसिपी में आपको इसे बनाने की क्रमशः विधि मिलेगी जो 4 लोगो को सर्वे करने के लिए पर्याप्त है। तो इंतज़ार किस बात का है जल्दी से ये आसान सी रेसिपी देखिये और घर पर दाल फ्राय बना कर सबका दिल जीत लीजिये।

दाल फ्राय रेसिपी

दाल फ्राय बनाने की सामग्री ( Daal Fry Recipe Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1/2 cup - tuvar dal (soaked for half hour and boiled)
  • Oil as required
  • 1 tsp - Asafoetida
  • 3 tbsp - Ghee
  • 3 tbsp - garlic (finely chopped)
  • 2 tbsp - ginger paste
  • 3 - Cloves
  • 1 tsp - green chili paste
  • 1 onion - finely chopped
  • 1 - tomato (finely chopped)
  • 2 tsp - Red chili powder
  • 1/2 tsp - Turmeric powder
  • 1 tsp - garam masala
  • For Tempering:
  • 2 tbsp - Oil
  • 1 tbsp - cumin seeds
  • 2 tsp - Red chili powder
  • 3 - green chilies slit
  • 2 tbsp - coriander leaves
  • Lemon juice when serving

दाल फ्राय बनाने की विधि ( Daal Fry Recipe Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. Soak the dal for half an hour. Pressure cook with enough water, oil, asafoetida and salt.
  2. Let it cool. In a kadai, heat ghee and oil. Splutter cumin seeds and cloves. As it pops, add in and saute the garlic followed by ginger paste for 1 minute.Adding chopped onion saute lightly till just transparent.
  3. Add in grated tomatoes. Saute for 2 minutes.
  4. Add red chili powder, turmeric powder, green chilies paste. Mix well.
  5. Now add boiled dal. Mix well. Add garam masala. If needed add water and mix well.
  6. For tempering: In a small vessel, heat oil. Splutter some cumin seeds. As soon as it pops fully, switch off the flame and add red chili powder and some slit chilies.
  7. Top the dal with this tempering. Garnish with chopped coriander.
  8. Serve hot with lemon and hot jeera rice. Enjoy!

मेरी टिप:

Increase proportion of both red, green chilies and garam masala if want it to be more hot and spicy.

Reviews for Daal Fry Recipe in hindi (6)

Ayesha Sayyed2 months ago

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Ravinder Malik4 months ago

good recipe
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Pinky Das10 months ago

Nice
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Pradnya Bordea year ago

i tried all dis with moong daal nd was tasty and delicious. Thnku :blush:
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Rajshree Patil2 years ago

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Namu Manandhar2 years ago

looks and sounds absolutely delicious :D
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