बटर चिकन | Butter Chicken in Hindi

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द्वाराSreemoyee Bhattacharjee
निर्मित तिथि 7th Mar 2017
  • बटर चिकन , How to make बटर चिकन
बटर चिकन Sreemoyee Bhattacharjee

Butter Chicken is a delicious and yummilicious dish which is one of the popular dish of Punjabi. Butter Chicken is an easy yet mouthwatering recipe for you to enjoy. It is a great alternative when you want something really perfect to eat. Restaurant style Butter Chicken is liked by everyone and is easily available at almost every restaurant. You can also call it as a quick and easy recipe which you can make at your home. The preparation time of this recipe is 20.0 and it takes 40.0 to cook it properly. It is an amazing dish which is liked by the people of every region. By the help of this recipe you can definitely know how to make a perfect Butter Chicken. It is an amazing dish which is perfectly appropriate for any occasion. Butter Chicken is delicious as well as healthy dish because it contains large amount of health benefiting nutrients. It is a perfect dish to prepare for the beginners. Cooking Butter Chicken is an art and while preparing this dish you can feel the aroma of this delicious Butter Chicken. Surprise your family and friends by preparing this hotel style Butter Chicken at your home.

  • तैयारी का समय20मिनट
  • पकाने का समय40मिनट
  • पर्याप्त4लोग
बटर चिकन रेसिपी

बटर चिकन बनाने की सामग्री ( Butter Chicken Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • बोनलेस चिकन - 500 ग्राम
  • कटा हुआ प्याज - 1
  • टमाटर प्युरी - 1/2 कप
  • काली मिर्च - 10
  • इलायची - 4
  • लौंग - 6
  • दालचिनी - 1
  • तेज पत्ता - 2
  • बादाम - 10
  • जीरा पाउडर - 1/2 टी स्पून
  • धनिया पाउडर - 1 टी स्पून
  • अदरक लहसुन पेस्ट - 1 टेबल स्पून
  • योगर्ट - 2 टेबल स्पून
  • लाल मिर्च पाउडर - टी स्पून
  • नींबू का रस - 1 टेबल स्पून
  • कसुरी मेथी - टेबल स्पून
  • रिफाइंड तेल / बटर

बटर चिकन बनाने की विधि ( Butter Chicken Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. 1. लौंग, इलायची, दालचीनी, काली मिर्च, तेज पत्ता, बादाम को सेंकना और उसे पीसकर उसकी पाउडर बनाना ।
  2. 2. चिकन को उपरोक्त पाउडर, दही और शेष मसाला और नींबू के रस से मैरीनेट कीजिये । तंवा पैन मे बटर / तेल गर्म कीजिये और चिकन के टुकड़े ग्रील कीजिये ।
  3. 3. अब पैन गर्म कीजिये, थोड़ा बटर और रिफाइंड तेल गर्म कीजिये । इसमे कटा हुआ प्याज डालिये और सुनहरा भूरा होने तक तलिये ।
  4. 4. अब ग्रिल्ड चिकन मिलाये और शेष मैरीनेट मिलाये और मंद आँच पर पकाइए ।
  5. 5. टमाटर प्युरी, कसुरी मेथी मिलाये और होने तक पकाइए । ग्रेव्ही के लिए पानी मिलाये । बटर का बड़ा टुकड़ा डालकर परोसना ।

Reviews for Butter Chicken in hindi (4)

M Gayan20 days ago
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Rubina Malika month ago
very nice app... a good n easy way of cooking
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Bushra Faheem3 months ago
Yummy
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Kanak Patel5 months ago
Amazing recipe! So easy to make now... yummy
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