बंगाली रसगुल्ला | Bangali rasgulla in Hindi

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द्वाराRaja Verma
निर्मित तिथि 22nd Apr 2017
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बंगाली रसगुल्लाRaja Verma
  • बंगाली रसगुल्ला | Bangali rasgulla in Hindi (4 लाइक्स )

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  • Raja Verma
    निर्मित तिथि 22nd Apr 2017

About Bangali rasgulla in hindi

पश्चिम बंगाल की प्रसिद्ध स्वादिष्ट मिठाई

Bangali rasgulla is an aromatic, flavorful and delicious dish which is very much popular in West Bengal. The name itself get juices flowing in your mouth and this dish has a heavenly experience in every bite. When Bangali rasgulla is cooked perfectly it can turn into a dish beyond excellence. It is a recipe of delight which no one can resist. You can try this amazing Bangali rasgulla at the restaurants and you can also prepare it at your home. People of different region prepare this dish differently according to their own taste. This quick and easy recipe requires only 10.0 for the preparation and 20.0 to cook it perfectly. On the Better Butter website, you can find the recipe of Bangali rasgulla by Raja Verma in step by step with pictures so you can easily learn how to cook the perfect Bangali rasgulla at your home without any difficulties. Bangali rasgulla is one of the representative dishes of West Bengal which you can serve in any special occasions.

  • तैयारी का समय10मिनट
  • पकाने का समय20मिनट
  • पर्याप्त6लोग
बंगाली रसगुल्ला रेसिपी

बंगाली रसगुल्ला बनाने की सामग्री ( Bangali rasgulla Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • गाय का दूध 1 लीटर फुल क्रीम
  • चीनी 11/2 कटोरी
  • पानी 4 कटोरी
  • नींबू 2
  • केसर कुछ धागे

बंगाली रसगुल्ला बनाने की विधि ( Bangali rasgulla Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. दूध को उबलने के लिए गैस पर रख दे
  2. दूध में उबाल आने पर उसमे नींबू का रस डालकर छेना बना कर मलमल के कपड़े मे छान लें
  3. हाथ से दबाकर थोड़ा पानी निकाल फिर रसोई की टँकी या किसी हैंडिल पर इसे बांध कर टांग दे 15 मिनट के लिए
  4. फिर छेने को एक थाली में निकाल ले व हथेली से हल्के हाथो से छेने को मसलकर मुलायम कर ले
  5. चीनी व पानी को एक बड़े बर्तन में मिलाकर गैस पर रखे व एक उबाल लगा ले
  6. छेने से छोटी छोटी गोलियां बना ले ,ध्यान रहे इन गोलियों में कही भी दरार नही होनी चाहिए
  7. फिर उबलती हुई चाशनी में धीरे धीरे ये गोलियां डाले
  8. 5 मिनट तेज आँच पर व 10 से मिनट कम आँच पर रखकर पकाएँ
  9. रसगुल्ले फूल कर दोगुने हो जाएंगे
  10. रसगुल्लों को 2 से 3 घण्टे के लिये इसे चाशनी में ठंडा होने दीजिये
  11. फिर इन्हें फ़्रिज में रख कर ठंडा कर लीजिये
  12. केसर लगाकर परोसिये
मेरी टिप: आप चाशनी में गुलाब एसेन्स या केवड़ा एसेन्स भी डाल सकते हैं।

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