मखमली शाही फिरनी | Makhmali Shahi Phirini in Hindi

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द्वाराuzma shouab
निर्मित तिथि 25th Feb 2016
  • मखमली शाही फिरनी, How to make मखमली शाही फिरनी
मखमली शाही फिरनीuzma shouab
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    निर्मित तिथि 25th Feb 2016

Makhmali Shahi Phirini is a mouthwatering dish which is perfect to serve at any occasion. It is a recipe of Mughlai cuisine which is very famous in the whole worldwide. This is very amazing in taste and it contains a lot of health benefiting nutrients. It is a quick and easy recipe and you can easily prepare restaurant style Makhmali Shahi Phirini at your home. Makhmali Shahi Phirini by uzma shouab will help you to prepare the perfect Makhmali Shahi Phirini at your home. You don't need any extra effort or time to prepare this. It just needs 180.0 for the preparation and 75.0 for cooking. Whether it is a grand party or a normal kitty party, it is a perfect dish to serve and to get the compliments from your guests. This recipe follows the perfect art of cooking that gives an amazing texture to this and differentiate it from other dishes. In the Better Butter recipes, you will find the step by step process of this recipe by which you can know how to make the delicious Makhmali Shahi Phirini.

  • तैयारी का समय3घंटे
  • पकाने का समय75मिनट
  • पर्याप्त8लोग
मखमली शाही फिरनी रेसिपी

मखमली शाही फिरनी बनाने की सामग्री ( Makhmali Shahi Phirini Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 1/2 कप चावल
  • 1.5 लीटर दूध
  • 1/2 कप मिल्कमेड
  • 3/4 कप शक्कर
  • 1/4 कप बारिक काजू पावडर
  • 1/4 कप बारिक बादाम पावडर
  • केसर के रेशे 1-2 चुटकी
  • गुलाब जल या केवड़ा एसेंस 2-3 टेबलस्पून
  • 1 टीस्पून हरी इलायची पावडर
  • थोड़े बादाम और काजू सजावट के लिए

मखमली शाही फिरनी बनाने की विधि ( Makhmali Shahi Phirini Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. चावल को 3 घंटो तक भिगोकर रखें, फिर हवा में सुखाएं, इसे मिक्सर में दानेदार होने तक पीस लें।
  2. एक पैन में दानेदार चावल को भुनें, जब इसमें से अच्छी खुशबू आने लगे, आंच बंद कर दें। जब चावल हल्का ठंडा हो जाए तो धीरे से दूध डालें। फिर आंच शुरू कर दें और चम्मच से इसे मिलाते रहें।
  3. एक दूसरे कटोरे में मिल्कमेड, काजू और बादाम पावडर को अच्छे से मिलाएं। अब इस मिश्रण को चावल और दूध के मिश्रण में डालें और अच्छे से चलाएं।
  4. 2-3 मिनट के बाद, शक्कर डालें और मिलाएं। शुरुआती मात्रा से जब दूध आधा हो जाए तब आंच बंद कर दें और इलायची पावडर डालें। बाद में इस मिश्रण को मिट्टी के बर्तनों में डालें और जमने दें।
  5. जब ये ठंडा हो जाए तो गुलाब जल या केवड़ा एसेंस, केसर और कटे हुए काजू-बादाम से सजाएं।
  6. अच्छे स्वाद के लिए ठंडा-ठंडा परोसें।
मेरी टिप: Use maava in place of milkmaid.

Reviews for Makhmali Shahi Phirini in hindi (20)

samina syed3 months ago
Mashallah vry nyc
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Sarita Sirohia4 months ago
Thanks Nice recipe
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Soma AGRAWALa year ago
Mam, this is a perfect recipe of phirni. Thanks for sharing. I also want qimami seviyan recipe
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anser thahiraa year ago
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Vandana Nayyara year ago
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smita nigama year ago
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Malvika Ra year ago
looks yum, can u please share recipe for qimami seviyan the one in which sheera is used not the milk one
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Kota Sonalia year ago
very nice:ok_hand:
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Dolly Singha year ago
v nice
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Radha Agarwala year ago
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Jyotsana Bohraa year ago
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jahnavi singha year ago
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Anjali Dodejaa year ago
Testy
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uzma shouaba year ago
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Shilpi Jaina year ago
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Pooja Dalala year ago
testy
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Sangeeta Bhargavaa year ago
nice traditional dish
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Nassu ,a year ago
looks really yummy nice presentation of a traditional dish in a modern style 👍👍
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Sukhmani Bedia year ago
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Shambhavi Guptaa year ago
such a beautiful phirni uzma :D
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