Falooda | How to make Falooda

By Anusha Praveen  |  17th Feb 2016  |  
4.5 from 20 reviews Rate It!
  • Falooda, How to make Falooda
  • Prep Time

    70

    mins
  • Cook Time

    10

    mins
  • Serves

    2

    People

3070

20

About Falooda Recipe

A layered dessert loaded with fruit, sweet sauces, vermicelli and nuts. Tastes best when served chilled.

फालूदा भारतीय का एक प्रसिद्ध व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। ये स्वाद में बहुत ही उम्दा होता है और आप इसे किसी भी त्योहार या विशेष अवसर पे परोस सकते हैं। लज़्ज़तदार फालूदा को आप रोज़ाना इस्तेमाल होने वाले बर्तन का नाम में भी बना सकते हैं। फालूदा के हर एक बाइट में आपको एक अनूठा अनुभव मिलेगा जिसकी तुलना आप दूसरे किसी अन्य डिश से नहीं कर सकते हैं। फालूदा एक ऐसी डिश है जो आपको लगभग हर रेस्टोरेंट में मिल जाएगी पर सोचिये अगर आप घर पर रेस्टोरेंट स्टाइल फालूदा बनाएँगे तो सब कितने अचंभित रह जाएंगे। बेटर बटर के फालूदा इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे जब चाहे तब बना सकते हैं। फालूदा का स्वाद जितना बढ़िया होता है इसे बनाना उतना ही सरल होता है, इसकी तैयारी में केवल 70 मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकने में केवल 10 मिनट मिनट का समय लगता है।

Falooda

Ingredients to make Falooda

  • Milk 500 ml
  • sugar 1/2 c
  • Falooda sev or nylon vermicelli 4 tbsp
  • Assorted fruits like banana, pomegranate, apple, berries, grapes etc 3/4 c
  • Mixed nuts and dry fruits ( almonds, cashews, raisins) 4 tbsp
  • Vanilla extract 1 tsp
  • Vanilla ice cream 2 big scoops
  • basil seeds ( Sabja seeds) 1 tbsp soaked in 1/2 c of water
  • rose Syrup 2 Tbsp

How to make Falooda

  1. Soak the basil seeds in 1/2 c of water for half an hour.
  2. In the meanwhile, Cook the falooda sev as per instructions on the packet. Drain and let cool.
  3. Boil milk and add sugar while it is still hot. Let cool completely.
  4. Add rose syrup to the milk and mix well. Refrigerate.
  5. Also, refrigerate the cut fruits too.
  6. To assemble the falooda, you need two tall and considerably big glasses.
  7. Divide the fruits, nuts, ice cream, basil seeds and sev into two portions.
  8. Place the fruits at the bottom of one glass.
  9. Now, add the sev.
  10. Next add ice cream.
  11. Add the soaked basil seeds to the top of the ice cream.
  12. Sprinkle nuts and raisins.
  13. Pour one cup of milk slowly from the sides.
  14. Repeat with another glass.
  15. Serve cold with a spoon and generous sprinkling of chocolate vermicelli if you desire.

My Tip:

Use different flavors of ice cream for a different taste.

Reviews for Falooda (20)

sana Tungekara month ago

Wow
Reply

Smarth Ahuja2 months ago

Reply

Shehnaz Lohar3 months ago

Reply

Shashi Jain7 months ago

Reply

Lata Kotharia year ago

Best
Reply

Shoba Bharathraj2 years ago

Reply

Sakeena Hussain2 years ago

Basil seeds known as tukhmalanga in Urdu..
Reply

malka mansoor2 years ago

itz so yummy Anusha Praveen
Reply

vishnu S2 years ago

nic
Reply

Veena Kaul2 years ago

Reply

Shabeeda Nabi2 years ago

Reply

priya waheed2 years ago

will be a good idea to put the boiled vermicilli n ice cold water.
Reply

Rajni Paul2 years ago

i tried awrsome
Reply

Nihar Sulthana2 years ago

wow I love falooda
Reply

Maria Menezes2 years ago

Reply

Sankari Ray2 years ago

awesome
Reply

Vinodini Venketesh2 years ago

Reply

Jyotsna Bhargava2 years ago

Mouth watering
Reply

Jindal. Anku2 years ago

Reply

dhurka suman2 years ago

Reply