पुय और स्विस चर्ड दाल | Puy and Swiss Chard daal in Hindi

0 रिव्यूज़
रेट करें
द्वाराJagruti D
निर्मित तिथि 9th Dec 2015
  • पुय और स्विस चर्ड दाल, How to make पुय और स्विस चर्ड दाल
पुय और स्विस चर्ड दालJagruti D
  • पुय और स्विस चर्ड दाल | Puy and Swiss Chard daal in Hindi (52 लाइक्स )

  • 0 रिव्यूज़
    रेट करें
  • Jagruti D
    निर्मित तिथि 9th Dec 2015

Puy and Swiss Chard daal is a delicious dish which is liked by the people of every age group. Puy and Swiss Chard daal by Jagruti D is a step by step process by which you can learn how to make Puy and Swiss Chard daal at your home. It is an easy recipe which is best to understand for the beginners. Puy and Swiss Chard daal is a dish which comes from Indian cuisine and is very much popular throughout the worldwide This recipe is perfect to serve 4 people. You can find this dish at almost every restaurant and you can also prepare this at your home. It is an easy recipe which doesn't take so much time. This amazing and mouthwatering Puy and Swiss Chard daal takes 0.0 for the preparation and 30.0 for cooking. The aroma of this Puy and Swiss Chard daal make you more hungry and you couldn't stop yourself from having this. When you want to prepare something very tasty and delicious for any party or special occasion then Puy and Swiss Chard daal will be the best option for you. The flavor of Puy and Swiss Chard daal is unforgettable and you will enjoy each and every bite of this. Try this Puy and Swiss Chard daal at your weekends and impress your family and friends.

  • तैयारी का समय0मिनट
  • पकाने का समय30मिनट
  • पर्याप्त4लोग
पुय और स्विस चर्ड दाल रेसिपी

पुय और स्विस चर्ड दाल बनाने की सामग्री ( Puy and Swiss Chard daal Banane Ki Samagri Hindi Me )

  • 250 ग्राम पुय की दाल
  • 250 ग्राम स्विस चर्ड
  • 2 छोटा चम्मच जैतुन तेल
  • 1 बड़ा टमाटर कटा हुआ
  • 4-5 लहसुन लौंग
  • 5-6 हरी मिर्च चिरा लगाई हुई
  • 1 छोटा चम्मच जीरा
  • 1 प्याज कटा हुआ
  • 1 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
  • 1 छोटा चम्मच कसूरी मेथी
  • नमक स्वादानुसार
  • 1 छोटा चम्मच मद्रास करी पावडर(चाहें तो)
  • 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पावडर
  • आधा छोटा चम्मच हल्दी
  • 2 छोटा चम्मच जीरा और धनिया पावडर
  • आधा छोटा चम्मच गरम मसाला
  • चुटकीभर हींग

पुय और स्विस चर्ड दाल बनाने की विधि ( Puy and Swiss Chard daal Banane Ki Vidhi Hindi Me )

  1. दाल को साफ और धो कर पानी में आधे-एक घंटे तक भिगोकर रख दें। स्विस चर्ड और टमाटर को धोकर काट लें।
  2. दाल, स्विस चर्ड, टमाटर, लहसुन, हरी मिर्च और 2 कप पानी डालकर कूकर में तीन सीटियों तक पकाएं।
  3. फिर कूकर को अपने आप ठंडा होने दें। बाद में इसे खोलकर दाल को करछुल से हल्के से मसल लें।
  4. एक कढ़ाई में तेल गर्म करें और जीरा डाल दें। जब वो कड़कड़ाने लगे तो हींग और कटे प्याज डालें।
  5. प्याज हल्का गुलाबी होने तक तलें, फिर अदरक-लहसुन पेस्ट डालें और 2 मिनट तक पकाएं। अब कसूरी मेथी, लाल मिर्च पावडर, हल्दी, जीरा, धनिया पावडर और करी पावडर डालकर मिला दें।
  6. फिर इस मिश्रण को कुछ सेकंड तक पकाएं और पकी दाल डालें। सारी सामिग्रियों को अच्छे से मिलाएं और नमक डालकर 7-8 मिनट या पसंद के मुताबिक गाढ़ा होने तक पकाएं।
  7. फिर आंच बंद कर दें, हरा धनिया से सजाएं और रोटी, चावल और सलाद के साध गर्मागर्म परोसें और आनंद लें।
मेरी टिप: Whole brown Masoor can be used instead of Puy Lentils. Mustard leaves, Amaranth or Spinach can be used instead of swiss chard.

Reviews for Puy and Swiss Chard daal in hindi (0)

आपने यह रेसिपी बनायी है? फोटो शेयर करें