Methi Bajra Poori | How to make Methi Bajra Poori

By Anjana Chaturvedi  |  29th Sep 2015  |  
4.7 from 26 reviews Rate It!
  • Methi Bajra Poori, How to make Methi Bajra Poori
Methi Bajra Pooriby Anjana Chaturvedi
  • Prep Time

    0

    mins
  • Cook Time

    20

    mins
  • Serves

    4

    People

5723

26

About Methi Bajra Poori Recipe

Crispy poori made with bajra, methi and aloo.

मेथी बाजरा पुरी । गुजराती का एक प्रसिद्ध व्यंजन है जो पुरे भारत में बहुत ही लोकप्रिय है। ये स्वाद में बहुत ही उम्दा होता है और आप इसे किसी भी त्योहार या विशेष अवसर पे परोस सकते हैं। लज़्ज़तदार मेथी बाजरा पुरी । को आप रोज़ाना इस्तेमाल होने वाले बर्तन का नाम में भी बना सकते हैं। मेथी बाजरा पुरी । के हर एक बाइट में आपको एक अनूठा अनुभव मिलेगा जिसकी तुलना आप दूसरे किसी अन्य डिश से नहीं कर सकते हैं। मेथी बाजरा पुरी । एक ऐसी डिश है जो आपको लगभग हर रेस्टोरेंट में मिल जाएगी पर सोचिये अगर आप घर पर रेस्टोरेंट स्टाइल मेथी बाजरा पुरी । बनाएँगे तो सब कितने अचंभित रह जाएंगे। बेटर बटर के मेथी बाजरा पुरी । इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिल जाएगी जिसकी सहायता से आप इसे जब चाहे तब बना सकते हैं। मेथी बाजरा पुरी । का स्वाद जितना बढ़िया होता है इसे बनाना उतना ही सरल होता है, इसकी तैयारी में केवल कुछ मिनट मिनट का समय लगता है और इसे पकने में केवल 20 मिनट मिनट का समय लगता है।

Methi Bajra Poori

Ingredients to make Methi Bajra Poori

  • Bajra atta/millet flour-1.5 cup
  • Wheat flour /atta -4 tbsp
  • Fresh fenugreek/methi-1 cup
  • Boiled Mashed potatoes-3/4 cup
  • yoghurt /dahi -3 tbsp
  • asafoetida /hing -1/4 tsp
  • Chili powder-1 tsp
  • cumin seeds /jeera -1/2 tsp
  • salt-1 tsp
  • soda bi carb- a pinch
  • Refined oil - to fry

How to make Methi Bajra Poori

  1. Wash and chop the fenugreek leaves and mash the boiled potatoes.
  2. Take a big bowl, add in the bajra flour and the rest of the ingredients except the oil.
  3. Mix and mash well, then pour some warm water (little at a time) and make a medium soft dough. Knead well for 4-5 minutes (make this dough only when you are ready to fry them).
  4. Make small dough balls, dust with wheat flour and roll to make medium thick pooris/discs.
  5. Heat oil and deep fry these pooris on medium heat till they turn golden in colour.
  6. Drain on a paper napkin and serve hot.

My Tip:

1-If you want to avoid fried food then can make roti or parathas with this dough. 2-This is best served alongside potato curry, buttermilk and pickle.

Reviews for Methi Bajra Poori (26)

Prerna Pai2 months ago

Reply

Ashwini Thaore4 months ago

Reply

Vedika Choudhary6 months ago

Reply

Meenu Ahluwalia6 months ago

Yummy
Reply

Vishakha Shah7 months ago

Should we use til as a ingredients of it?
Reply

Mona S7 months ago

Very nice. Perfect winter food.
Reply

Shobha Das9 months ago

wow. nice
Reply

Mousumi Bhattacharjee9 months ago

मुझे बहुत अच्छा लगा
Reply

Madhu Agrawal10 months ago

Sooooo nice taste Thanku
Reply

Ayesha Sayyed10 months ago

Loved it so much
Reply

Gul Khalida year ago

For diabetics... Boil the potatoes by cutting them in halves... To reduce the starch of potatoes .... It is the best option for potato's lovers
Reply

Niharika Guptaa year ago

Nice
Reply

sunita dubeya year ago

Yummy ...
Reply

Anupa Suvarnaa year ago

Reply

Soma Banerjeea year ago

Awesome. Instead of boiled potatoes, the diabetic patients can use boiled raw banana.
Reply

Patel Snehal RiddhiRaj Sethia2 years ago

ek dum jakkas... works for diabetic patient too.. i tried without patatoes..still it was a great taste
Reply

Karthik Km2 years ago

Looks delicious :thumbsup::ok_hand:
Reply

Prema Thambi2 years ago

Very healthy
Reply

neeta chaturvedi2 years ago

Nice
Reply

Mita Chanji2 years ago

Reply

pritee bhirud2 years ago

Tasty and nutritious .
Reply

Anannya Naik2 years ago

Reply

Meenu Dhawan2 years ago

wah...
Reply

Avantika Shukla2 years ago

Reply

Sonam Singhania Agrawal2 years ago

Reply

Tasnim Sariya2 years ago

Reply

Cooked it ? Share your Photo