Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry | How to make Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry

By Priya Srinivasan  |  27th Apr 2016  |  
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  • Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry, How to make Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry
Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curryby Priya Srinivasan
  • Prep Time

    10

    mins
  • Cook Time

    30

    mins
  • Serves

    3

    People

171

1





About Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry Recipe

A delicious dish from Tripura. Chakoi, a simple curry made of lentils and any other veggies. This dish is called khar in assamese and Ooti in Manipur.

सोचिये अगर आप घर पर कोठलोर चकोई/ कटहल के बीज की करी परोसेंगे तो सभी कितने अचंभित हो जाएंगे। यूं तो सभी कोठलोर चकोई/ कटहल के बीज की करी को रेस्टोरेंट में खाना पसंद करते हैं पर अगर यह घर पर बनी हो तो फिर इसकी बात ही कुछ और होती है। कोठलोर चकोई/ कटहल के बीज की करी की ख़ास बात यह है की इसे बनाते वक़्त जो सुगंध आती है वह बहुत ही मनमोहक होती है और इसे देखने के बाद भूख और भी ज्यादा बढ़ जाती है। Priya Srinivasan की ये रेसिपी की तैयारी में 10 मिनट का वक़्त लगता है और इसे अच्छी तरह से पकाने में 30 मिनट का वक़्त लगता है। अगर कभी मेहमान घर पे अचानक से आ जाये तो आप खाने में कोठलोर चकोई/ कटहल के बीज की करी बना सकते हैं और उन्हें खुश कर सकते हैं। बेटर बटर के कोठलोर चकोई/ कटहल के बीज की करी इन हिंदी में आपको इसे बनाने की विधि हिंदी में मिलेगी जिसकी सहायता से आप इसे बड़े ही आसानी से बना सकते हैं। तो जब भी आपको कुछ स्पेशल खाने या बनाने का मन करे तो कोठलोर चकोई/ कटहल के बीज की करी को ट्राई करना ना भूलें।

Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry

Ingredients to make Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry

  • 10 nos jackfruit seeds/kothalor
  • 1 cup yellow peas/matara
  • 2 green chilies (not added in the original recipe)
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tsp shredded ginger
  • 1/4 tsp baking soda
  • salt to taste

How to make Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry

  1. Peel the white skin of jackfruit seeds. Pressure cook they yellow peas and jackfruit seeds along with baking soda and salt with enough water for 3 whistles or until its soft.
  2. Heat oil in kadai, splutter the mustard seeds, add the slited green chilies, chopped garlic, ginger and saute for a 2-3 minutes. Next add the pressure cooked jackfruit seeds and yellow peas, mix it together and add 1/2 cup of water.
  3. Let this simmer on the stove for 10 minutes. Take it off the heat and serve it along with rice.

Reviews for Kothalor Chakoi/Jackfruit seeds curry (1)

pallabi saikiaa year ago

I will try this ...
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